Pieter Edelman
30 January 2017

Oogchirurgen aan de KU Leuven hebben na zeven jaar sleutelen aan een operatierobot voor het eerst een ingreep ermee uitgevoerd. Het apparaat maakt het mogelijk om een injectienaaldje van slechts 0,03 millimeter breed in de bloedvaatjesvan het netvlies te plaatsen en daar een medicijn af te leveren om bloedpropjes op te lossen.

De methode moet een oplossing bieden voor retinal vein occlusion, een aandoening waarbij een blokkade in het bloedvat zorgt voor zichtverlies en in sommige gevallen blindheid. Op het moment bestaat de behandeling uit symptoombestrijding via maandelijkse injecties in het oog. De vaatjes zijn met een breedte van 0,1 millimeter namelijk te smal om er met de hand een injectienaald in te plaatsen waarmee het bloedpropje zelf aangepakt kan worden.

KU_Leuven_Oogrobot

De faculteit Werktuigbouwkunde van de Leuvense universiteit heeft daarom een device ontwikkeld dat hierbij kan helpen. Anders dan bij de meeste operatierobots is het geen exemplaar dat met een manipulator bestuurd moet worden. De chirurg hanteert de naald direct en de robot filtert handtrillingen weg en compenseert voor de bewegingen van het oog. Zo kan de naald trefzeker geplaatst worden en de benodigde tien minuten op zijn plaats worden gehouden.

De methode is eerder deze maand op een patiënt toegepast om de haalbaarheid aan te tonen. De volgende stap is een klinische trial om het effect van de ingreep te onderzoeken.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .