René Raaijmakers
8 August 2006

LG Electronics onderhandelt met LG.Philips LCD over de verkoop van zijn displays op basis van organische lichtgevende diodes (Oled‘s). De Nederlands-Koreaanse joint venture ontwikkelt momenteel zelf actieve matrix-Oled-schermen. Als de deal doorgaat start het bedrijf in het vierde kwartaal van dit jaar met de massaproductie hiervan.

Philips wil zich terugtrekken uit conjunctuurgevoelige markten en zijn belang in de lcd-joint venture met LG verkopen. Het afgelopen kwartaal kostte het aandeel van 32,9 procent in LG.Philips LCD de Nederlandse multinational nog 85 miljoen euro. De markt voor lcd-schermen is bloedig. Grote Aziatische bedrijven gaan stug door met miljardeninvesteringen, ondanks de malaise in deze markt. Sharp opende deze week ‘s werelds eerste achtste generatie lcd-fabriek. Daarmee was een investering gemoeid van ruim 1 miljard euro.

Volgens de Koreaanse marktonderzoeker Displaybank is LG Electronics momenteel ‘s werelds grootste fabrikant van Oled-schermen. Displaybank wijst erop dat LG onlangs de koppositie overnam van Samsung. LG verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar 4,47 miljoen Oled-displays, tegen 1,42 miljoen in het eerste kwartaal. Daarmee verdubbelde LG zijn marktaandeel in de periode van april tot en met juni van 11,1 procent naar 23,2 procent. LG verwacht dit jaar op kop te blijven en zijn maandelijkse capaciteit van 1,8 miljoen stuks te blijven vullen.

Displaybank voorspelt dat het aantal verkochte Oled-schermen dit jaar wereldwijd met 64 procent groeit naar 100 miljoen stuks. De waarde van deze markt neemt daarbij met 45 procent toe naar 900 miljoen dollar.