Pieter Edelman
2 March 2017

De Eindhovense Lifesense Group gaat samen met Matas Electronics en de Archipel-zorggroep een hulpmiddel ontwikkelen voor incontinentie bij ouderen. De metropoolregio Eindhoven heeft hiervoor een startsubsidie van 50 duizend euro toegezegd.

Het project is gebaseerd op de Carin-oplossing van Lifesense voor incontinentie na de zwangerschap. Hierbij wordt ondergoed, gemaakt van sterk absorberend textiel, voorzien van een geïntegreerde vochtsensor. De metingen worden draadloos doorgestuurd naar een smartphone en kunnen gebruikt worden voor gepersonaliseerde bekkenbodemtraining. Lifesense wil die aanpak met de twee partners binnen het Safe-project geschikt maken voor ouderen in verzorgingshuizen en in de thuiszorg.

Lifesense, een spin-off van Holst Center, heeft met het oog op deze toepassen onlangs een vestiging in Japan geopend, waar ontwikkelingen in de ouderenzorg sneller gaan dan in Nederland. In Eindhovens Dagblad zegt Lifesense-directeur Valer Pop dat het bedrijf later dit jaar vijf miljoen euro wil ophalen in een kapitaalronde.

Lifesense is niet de eerste die het idee van vochtsensoren toepast voor incontinentie bij ouderen. Eerder ontwikkelde bijvoorbeeld het Delftse Salusion een soortgelijke oplossing, maar dat bedrijfje is na enkele jaren failliet gegaan. Ook werd vandaag bekend dat Philadelphia Zorg als eerste gaat werken met ‘slimme’ incontinentieluiers van de Deense fabrikant Abena.