Paul van Gerven
8 March 2012

Brute omstandigheden in de PV-markt hebben de plannen van Gosse Boxhoorn om een complete zonnecelproductieketen in Limburg te vestigen niet om zeep geholpen. De ondernemer is nog altijd in gesprek met investeringsgroep Al Manhal om de financiering voor siliciumfabriek The Silicon Mine rond te krijgen. Partijen uit China, India en het Midden-Oosten zijn daarbij inmiddels aangeschoven. Ook het initiatief voor zonnecelfabrikant Alinement leeft nog, terwijl de reeds opgestarte modulebouwer Solar Modules Nederland (SMN) onlangs een drieploegenrooster heeft ingevoerd om aan de vraag te kunnen voldoen.

De plannen voor The Silicon Mine zijn inmiddels bijna tien jaar oud; die voor Alinement en SMN werden later in gang gezet. Nadat de kredietcrisis de onderhandelingen lange tijd had stilgelegd, leek tegen 2011 een doorbraak geforceerd. Boxhoorn tekende toen een intentie-overeenkomst met Al Manhal uit Abu Dhabi, maar een definitieve deal bleef tot op de dag van vandaag uit. Sterke prijsdruk uit Azië, die wereldwijd het ene na het andere slachtoffer eist, deed daarna het ergste vrezen voor de toekomst van PV-productie in Europa. Onlangs nog kwamen de Limburgse bedrijven Scheuten Solar en Solland Solar (de laatste door Boxhoorn zelf opgericht) in de problemen.

Volgen Boxhoorn is er voor zijn visie echter ’nog altijd voldoende belangstelling, ook bij de banken‘. In een schriftelijke reactie op vragen van Bits&Chips wijst hij erop dat de afzetmarkt groeit en dat analisten herstel van de marges verwachten in 2013 en 2014. ’De kunst is kosten laag te houden door automatisering en door innovatie topkwaliteitproducten [te leveren].‘