Pieter Edelman
28 September 2016

Linaro, het industriecollectief dat opensource software aanpast geschikt maar voor Arm-processoren, heeft een werkgroep voor het internet of things in het leven geroepen. De Lite-groep (Linaro IOT and Embedded) wil zich gaan bezighouden met de ontwikkeling van os’en, middleware en connectiviteit, waarbij de focus in eerste instantie op beveiliging komt te liggen. De groep is opgericht door onder meer NXP, Arm, STMicroelectronics, Texas Instruments, Huawei, Canonical en Red Hat.

Op het moment zijn er voor de verschillende lagen van iot-applicaties uiteenlopende concurrerende oplossingen in de maak. Door gezamenlijk op te trekken, hopen de initiatiefnemers fragmentatie tegen te gaan en interoperabiliteit te verbeteren. Als eerste wil de groep zich buigen over oplossingen voor Arm Cortex-M-microcontrollers. Daarbij richten ze zich op de hele stack van bootloader, rtos, beveiliging, communicatie, middleware en programmeergereedschappen. Meerdere rtos’en alsmede Arms Mbed-platform zullen hierbij worden ondersteund. Later moeten Linux-gebaseerde platforms gebaseerd op de Cortex-A-applicatieprocessoren volgen.

Lite wordt de vijfde werkgroep binnen Linaro, naast Digital Home, Mobile, Networking en Enterprise (voor Arm-gebaseerde servers). Linaro telt in totaal zo’n tweehonderd ontwikkelaars, waarvan de helft in vaste dienst is en de andere helft geleverd wordt door de deelnemende bedrijven.