Paul van Gerven
15 November 2018

Lionix demonstreert volgende week in Seoul ’s werelds eerste 5g optical beamforming network. Bij beamforming-technologie dirigeren multi-antennesystemen hun signalen in de richting van de ontvanger, waarvan de locatie eerder werd bepaald op basis van ontvangen data. Daardoor kunnen zendmasten en basisstations het beschikbare spectrum efficiënter gebruiken, met alle voordelen van dien: hogere capaciteit en betere kwaliteit verbindingen.

Dat is geen overbodige luxe als in het 5g-tijdperk de draadloze-internetsnelheid verder omhoog gaat en bijvoorbeeld realtime hd-videostreaming gemeengoed wordt. In het geval van millimetergolven, die 5g-netwerken meer bandbreedte moeten opleveren dan hun voorgangers, is beamforming meestal zelfs essentieel. Millimetergolven worden namelijk gemakkelijk geblokkeerd door objecten tussen zender en ontvanger.

Lionix OBFN
Met deze 5g optical beamforming network-module heeft Lionix een wereldprimeur. Foto: Lionix

De demonstratie in Zuid-Korea draait op een fotonische module die is ontworpen en geproduceerd door Lionix. In het hart huist een chip die twee complementaire fotonicaplatforms combineert: indiumfosfide (voor een aanzienlijk deel ontwikkeld aan de TU Eindhoven) en siliciumnitride (Lionix’ ‘huistechnologie’). De eerste is geschikt voor actieve componenten als lichtbronnen en modulatoren, de tweede is dankzij lage lichtverliezen veel beter geschikt voor signaalverwerking (zoals filteren of faseveranderingen induceren).

Het Twentse Lionix werd deze zomer overgenomen door ledverpakkingsbedrijf Magic Micro. Daarvoor was het in handen van het eveneens Zuid-Koreaanse bedrijf YMK Photonics.

BCe24 save the date