Pieter Edelman
27 October 2009

De risicokapitaaltak van Applied Materials investeert in displaymaker Liquavista voor de verdere vermarkting van zijn technologie. De injectie valt samen met de aankondiging dat Liquavista zijn eerste product zo ongeveer marktrijp heeft, een monochroom display van zes inch en 64 grijstinten. Het bedrag dat Applied investeert, is niet bekend. Liquavista, dat in in 2006 werd uitgesponnen uit Philips voor het vermarkten van electrowetting-displaytechnologie, richtte zich in eerste instantie op kleine schermen voor horloges en gadgets, maar deze zomer verlegde het met een investering van 5 miljoen euro en een nieuwe CEO zijn koers naar grotere displays voor met name e-readers. Hier zijn aanzienlijk hogere marges te behalen.

Applied Materials sluit zich als investeerder aan bij Amadeus Capital, Gimv en Prime Technology. De investeringstak van de halfgeleidermachinemaker financiert een dikke twee dozijn aan start-ups, alle potentiële klanten. Het maken van de Liquavista-displays is grotendeels compatibel met lcd-productie. De technologie werkt met pixels die gevuld zijn met gekleurde vloeistof. Door elektrostatische krachten van een actieve matrix wordt dit pigment over de pixel uitgesmeerd of juist naar de zijkant geduwd. Dat levert net als bij elektronische inkt een reflectief display op met groot contrast, goede leesbaarheid in zonlicht en laag stroomverbruik, maar is anders dan elektronische inkt snel genoeg voor bewegend beeld. Daarom denkt het bedrijf voet aan de grond te kunnen krijgen in de e-readermarkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een document te scrollen en filmpjes af te spelen.

Liquavsita wil de komende jaren kleurenschermen gaan ontwikkelen met zijn technologie. Op dit moment heeft het bedrijf onder de naam Liquavistabright een monochroom aanraakscherm van 800 bij 600 pixels, waarvan het zegt dat het productierijp is. Over klanten is nog niks bekend.