Pieter Edelman
13 January 2010

Liquavista heeft zijn kleurenschermtechnologie gereed, zo werd vorige week duidelijk op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Ook heeft de Philips-spin-off een technologieovereenkomst gesloten met Texas Instruments. Daardoor kunnen klanten met de Liquavista-schermen en TI‘s Omap-platform snel e-readertoepassingen ontwerpen, de belangrijkste doelmarkt voor het Eindhovense bedrijf.

Liquavista maakt de displays niet zelf, maar verkoopt de technologie aan derde partijen. De productie is gebaseerd op de fabricage van lcd-panels. ’Onze displays kunnen worden gemaakt op bestaande lcd-lijnen met toevoeging van een extra apparaat dat wij leveren‘, legt CTO Johan Feenstra uit. Het duurt enkele maanden om de technologie naar een klant over te dragen. In oktober kondigde Liquavista al de beschikbaarheid van zijn monochrome-displaytechnologie aan.

Feenstra verwacht dat er over ongeveer een jaar producten met Liquavista-schermen op de markt zullen komen, eerst monochrome varianten en enkele maanden later kleurenversies. Of er al klanten zijn, kan hij niet zeggen, maar hij wil wel kwijt dat er grote belangstelling is en er veel gesprekken worden gevoerd.

Liquavista richtte zich aanvankelijk op de markt voor kleine displays voor bijvoorbeeld horloges en andere gadgets. Halverwege vorig jaar herpositioneerde het bedrijf zichzelf echter en zette het zijn zinnen op grotere displays voor de exploderende markt van e-readers. Liquavista denkt goede kaarten te hebben om de concurrentie met de gevestigde E Ink-technologie aan te gaan. De schakelsnelheid ligt veel hoger, waardoor schermen responsiever zijn en video mogelijk wordt, en kleur is relatief eenvoudig te implementeren. Tegelijkertijd is het contrast veel groter en het energieverbruik een stuk lager dan bij lcd.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.

Liquavista_Pebble
Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas toonde Liquavista de Pebble, een kleuren-e-reader die het bedrijf als demonstratiemodel voor zijn electrowetting-displays liet maken. Volgens het Eindhovense bedrijf kunnen we binnen ongeveer een jaar de eerste producten met de technologie verwachten.

Op de CES toonde het bedrijf dan ook een eigen demonstratiemodel e-reader. Ook Bebook liet op deze beurs een Liquavista-displaygebaseerde e-reader zien, overigens zonder commerciële plannen hieromtrent te ontvouwen. In dit licht bezien, is de overeenkomst met een grote naam als TI dan ook gunstig. Feenstra: ’Texas Instruments wil graag de e-readermarkt op. Wij hadden heel snel door dat we dat samen moesten doen.‘ Overigens heeft TI ook een deal met E Ink gesloten.

Liquavista‘s schermen gebruiken pixels gevuld met een contrastvloeistof. Een elektrisch veld smeert deze uit of concentreert deze juist aan de zijkanten. Dit gaat bijzonder snel, waardoor de displays video aankunnen. Tegelijkertijd is het contrast groot genoeg om zonder backlight te werken. De kleurenversie breidt de monochrome variant uit met kleurenfilters, vergelijkbaar met kleuren-lcd-schermen.

Liquavista werkt ook nog aan een derde technologie, genaamd Liquavistavivid. Deze moet helderdere en meer verzadigde kleuren opleven dan de huidige filtergebaseerde kleurendisplays. Daarvoor moet een kleine lichtbron achter het scherm gaan zorgen, die afwisselend rood, blauw en groen kleurt. Wanneer deze technologie beschikbaar zal komen, is nog niet bekend.