Pieter Edelman
19 January 2011

Samsung heeft de Eindhovense specialist in electrowetting-displays Liquavista in zijn geheel overgenomen. De elektronicagigant wil daarmee schermen gaan produceren voor e-readers en tablet-computers. Met name het laatste zien de Koreanen als een strategische groeimarkt. De R&D blijft volgens commercieel directeur Kurt Petersdorff gehuisvest in Eindhoven.

Volgens Samsung is de overname in december vorig jaar al volledig afgerond. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Alleen investeringsmaatschappij Gimv meldt dat het door de verkoop van zijn aandeel in Liquavista 4,6 miljoen euro op zijn eigen vermogen mag bijschrijven. Naast Gimv investeerden ook Amadeus Capital, New Venture, Prime Technologies en Applied Materials in Liquavista. Volgens Petersdorff hebben alle investeerders hun aandeel verkocht aan Samsung.

Liquavista werd in 2006 uitgesponnen uit Philips om de electrowetting-technologie naar de markt te brengen. De technologie gebruikt een elektrische lading om in pixels gekleurde olie uit te smeren over de bodem of juist te concentreren aan de zijkant, waardoor ze respectievelijk gekleurd of helder worden. Oorspronkelijk wilde het bedrijf hiermee monochrome schermpjes voor horloges en dergelijke ontwikkelen, maar halverwege 2009 herpositioneerde het zijn technologie als concurrent voor e-paper en lcd, schermen waar de marges een stuk hoger liggen. De schakelsnelheid is hetzelfde als bij lcd, maar het energieverbruik ligt een stuk lager, afhankelijk van hoe de technologie wordt ingezet. Bovendien zijn de schermen goed leesbaar in zonlicht. Daarmee zijn ze uitermate geschikt voor e-readers en de opkomende markt voor tablet-computers, een gebied waar Samsung groot op inzet. Volgens Petersdorff zullen er op korte termijn producten met de Liquavista-technologie op de markt verschijnen.

Liquavista hanteerde tot nu toe het businessmodel dat het licenties en apparatuur verkoopt waarmee derden hun lcd-fabrieken kunnen aanpassen voor de productie van de electrowetting-displays. Samsung wil deze technologie nu in zijn eigen lcd-fabrieken gaan inzetten. Petersdorff kan nog niet zeggen of de technologie ook in licentie gegeven zal gaan worden, maar sluit dat niet uit.