9 June 2009

Philips-spin-off Liquavista gaat zich versneld richten op relatief grote displays met hoge resolutie en mikt daarmee vooral op de sterk groeiende e-readermarkt. Daarvoor heeft het bedrijf in een nieuwe financieringsronde 5 miljoen euro opgehaald. Deze zomer wil het bedrijf zijn technologie klaar hebben voor fabricagepartners, eind 2010 of begin 2011 moeten de eerste producten ermee op de markt komen.

Liquavista_E Reader_web
Eind vorig jaar bracht Liquavista zijn eerste technologie naar de markt voor kleine monochrome displays. De feedback die dat opleverde, heeft het bedrijf nu doen besluiten om deze stap over te slaan en versneld in te zetten op grotere displays met als doel mee te doen in de sterk groeiende e-readermarkt.

Het is voor het eerst dat Liquavista openlijk spreekt over zijn e-readerambities. Het bedrijf werkt sinds zijn afsplitsing in 2006 aan de ontwikkeling van displays op basis van electrowetting-technologie. Dit is net als e-ink leesbaar in daglicht, maar schakelt snel genoeg voor video. Eind 2008 zei het dat het een eerste stap had bereikt door zijn technologie marktrijp te maken voor kleine monochrome displays in gadgetmarkten met lage volumes. Die zijn uiteindelijk niet op de markt gekomen. ’Daar zijn we overheen gesprongen. Door feedback uit de markt hebben we besloten om versneld richting actieve-matrixdisplays te gaan‘, licht Liquavista-CTO Johan Feenstra de schijnbare koerswijziging toe. ’Lcd is de dominante technologie. Ons doel is om daar concurrerend mee te worden. De e-readermarkt wordt bediend door een technologie die veel minder volwassen is dan lcd. Wij hebben een aantal voordelen. We hebben een veel makkelijkere route naar kleur en bewegende beelden kunnen we al. Dat is niet alleen gericht op laten zien van video, maar ook gebruiksvriendelijkheid van de interface. E-papier schakelt heel langzaam, wij denken juist aan een Iphone-achtige interface waarbij je kan scrollen en content heen en weer kan bewegen.‘

Liquavista zal zelf geen e-readers ontwikkelen, maar werkt met Aziatische partners samen. De electrowetting-technologie is grotendeels compatibel met lcd-productie en daardoor denkt het bedrijf goedkoper te kunnen fabriceren en makkelijker grote schermen te kunnen maken. ’We denken meer dan een graantje te kunnen meepikken in de e-readermarkt‘, zegt Feenstra.