Pieter Edelman
19 December 2017

Lofar, de grootste radiotelescoop ter wereld, wordt nog een stukje groter met een antennestation in Letland. Het Ventspils International Radio Astronomy Center (Virac), verbonden aan het Ventspils University College, heeft hiervoor een overeenkomst afgesloten. Hiermee is 1,3 miljoen euro gemoeid.

Lofar, wat staat voor Low Frequency Array, is een gedistribueerde radiotelescoop waarbij signalen van een groot aantal verspreide antennestations met elkaar gecombineerd worden. Het gros van de antennes staat in Noord-Nederland, maar er zijn ook stations verspreid over de rest van Nederland, Duitsland, Polen, Engeland, Frankrijk, Ierland en Zweden. Het ontwerp heeft de nodige voeten in de aarde op het gebied van datacommunicatie en signaalverwerking.

Lofar_Letland

De ontwikkeling van het nieuwe station wordt verzorgd door Astrotec, een dochteronderneming van radioastronomie-instituut Astron. Het bedrijf begint volgend jaar met de aanbesteding voor de ontvangers, antennes en Lofar-specifieke signaalverwerkingsapparatuur. In 2019 moet het complex worden opgeleverd.

Het nieuwe Lofar-station komt op de locatie van een bestaand radiotelescoopcomplex uit het Sovjet-tijdperk. Hier staan reeds ‘ouderwetse’ schotelantennes waarmee in het verleden radiocommunicatie werd afgeluisterd, maar die nu worden ingezet voor radioastronomie.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .