Pieter Edelman
20 October 2017

Er zijn verschillende bedrijven die netwerken speciaal voor het iot hebben ontwikkeld, soms met eigen technologie. Lora onderscheidt zich doordat iedereen een eigen netwerk kan aanleggen – en kan delen met anderen.

De afgelopen jaren roken verschillende technologiebedrijven hun kans op een nieuw onontgonnen terrein dat braak kwam te liggen. Met de opkomst van het internet of things – in dit geval niet de slimme thermostaat aan de muur, maar de gesensornetwerkte prullenbakken, pijpleidingen en sproei-installaties – kwam er ook behoefte aan netwerkeisen die niet ingevuld werden door de bestaande technologieën.

Zo stopt het bereik van wifi, bluetooth en zigbee wel bij honderd meter, waardoor ze niet zo nuttig zijn als je bijvoorbeeld alle lantaarnpalen in een woonwijk wilt bedienen. Met een mobiele verbinding kan het wel, maar kosten zijn ook een belangrijke overweging voor het iot. Natuurlijk, een glasbak die aangeeft wanneer hij moet worden geleegd, spaart kosten van een controleploeg uit, maar als het om honderden stuks gaat, lopen de meerkosten flink op.

Bovendien zijn al deze technologieën veel te verkwistend. Batterijduur moet eerder in jaren dan in weken worden geteld; het is ondoenlijk om steeds de batterijen te vervangen van alle sensoren in het veld.

Aan de andere kant zijn de technologieën fors overgedimensioneerd. Ze zijn ontworpen om zo veel mogelijk data te verstouwen, bijvoorbeeld stromende audio en video. Maar een vuilnisbak hoeft alleen maar een paar keer per dag aan te geven: ‘Ik zit (nog niet) vol.’

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

The_Things_Network
In de zomer van 2015 trapte The Things Network af met een gecrowdsourcet Lora-netwerk in Amsterdam.

Mobiele providers doken in het gat met nb-iot en lte-m, versies van hun mobiele netwerken speciaal voor het iot. De standaarden bieden fors lagere datasnelheden, maar maken dat goed met relatief lage kosten en zeer laag energieverbruik. Providers kunnen bestaande zendmasten veelal softwarematig upgraden.

Er zijn ook bedrijven die het van de andere kant benaderen. Het Franse Sigfox ontwikkelde bijvoorbeeld eigen netwerktechnologie die de ongelicenseerde ism-frequentiebanden (industrial, scientific and medical) rond de negenhonderd megahertz gebruikt. Daarmee is een bereik van kilometers te behalen, waardoor het vrij eenvoudig een eigen netwerk kon aanleggen. De ontwerpen voor client-modems gaf het vrij, waardoor er verschillende aanbieders kwamen en deze relatief goedkoop zijn.

Een partij zoals het Amsterdamse Magnitude Space wil een constellatie van tientallen kleine satellieten in een relatief makkelijk te bereiken lage baan om de aarde brengen en wereldwijd dekking kunnen bieden. Satellieten zoeven op die hoogte heel snel voorbij, waardoor er slechts sporadisch verbinding is, maar voor iot-toepassingen is dat niet erg.

Kantoor of woonhuis

Chipmaker Semtech rook ook de kans, maar pakte het net even anders aan. Evenals Sigfox ontwikkelde het eigen netwerktechnologie voor de ism-banden: Lora, wat simpelweg staat voor long range (of eigenlijk Lora en Lorawan, respectievelijk de fysieke en mac-laag).

Ook Semtech geeft de ontwerpen voor client-modems vrij, maar in plaats van zelf netwerken aan te leggen, ging het de ic’s voor de basisstations verkopen. Daardoor kon iedereen die dat wilde een eigen Lora-netwerk opzetten. Mobiele operators over heel de wereld maken daar dankbaar gebruik van. In Nederland hebben KPN en T-Mobile bijvoorbeeld al een landelijk dekkend Lora-netwerk.

Tegelijk hoeft een bedrijf dat prullenbakken, bankjes of fietsenrekken in een stad wil netwerken helemaal niet te wachten op de grillen van een of andere netwerkprovider; voor een paar honderd euro regelt het indien nodig gewoon zelf een Lora-netwerk. Een gateway bestrijkt een gebied tot tien kilometer rondom en heeft slechts een stopcontact en een bescheiden internetverbinding nodig. Elk kantoor of woonhuis volstaat. In dat opzicht werkt Lora meer als wifi-accesspoint dan als mobiel netwerk.

Maar als een bedrijf toch al een toegangspunt neerzet, kunnen anderen daar best op meeliften. Bij organisaties als The Things Network en Everynet kan iedereen zijn Lora-accesspoint aanmelden om een gratis, ‘opensource’ netwerk te creëren.

Met deze min of meer open aanpak biedt Lora voor iedereen wat wils. Commerciële aanbieders zoals de telecombedrijven bedienen maar wat graag de ontwikkelaars die een bedrijfszeker netwerk met garanties nodig hebben. Aan de andere kant accommodeert Lora ook de openheid en het idealisme van de makers- en opensourcegemeenschappen. Het is dan ook een van de weinige aanpakken waar bijna iedereen enthousiast over is.