Paul van Gerven
20 March 2008

Ruimtevaartorganisatie Esa heeft een besturingssysteem van Lynuxworks gekozen voor het Galileo-project, de Europese gps-implementatie. Het realtime LynxOS-178-systeem gaat deel uitmaken van het onderdeel Mission Segments dat de communicatie van en naar de satellieten regelt. ’Ons bedrijf vormt al jaren de voorhoede van de embedded-luchtvaartmarkt. Esa‘s keuze voor ons RTOS is een kroon op ons werk‘, aldus Lynuxworks-CEO Gurjot Singh.

Met een nauwkeurig tot een meter streeft het Galileo-project het Amerikaanse GPS en het Russische Glonass voorbij. Wel wordt het Europese civiele netwerk compatibel met de bestaande militaire uitvoeringen. Het is bedoeld voor veiligheidskritische toepassingen zoals het aansturen van treinen, het landen van vliegtuigen en reddingsoperaties.

De lucht- en ruimtevaartindustrie stelt hoge eisen aan hun hardware en software. Lynuxworks heeft naar eigen zeggen LynxOS-178 speciaal ontworpen om aan de stringente voorwaarden van realtime multithread- and multiprocesapplicaties te voldoen. Aan de hardwarezijde vormde de support voor zowel PowerPC- als Pentium-processoren een belangrijke overweging bij de keuze voor het RTOS. Galileo maakt gebruik van beide platformen.