Pieter Edelman
2 July 2014

De Universiteit Maastricht heeft Amolf-onderzoeker Ron Heeren en in zijn kielzog twintig onderzoekers uit zijn onderzoeksgroep overgehaald om naar Limburg te komen. De groep maakt per 1 september de overstap en vormt daar de basis voor het nieuw op te richten M4I-instituut voor moleculaire beeldvorming (Maastricht Multimodal Molecular Imaging). Heeren wordt benoemd als universiteitshoogleraar en Limburg Chair op het gebied van de moleculaire beeldvorming met een interfacultair onderzoeksprogramma. Hij wordt tevens mededirecteur van M4I.

Het is al de tweede groep die de Universiteit Maastricht op deze manier binnen hengelt. Eerder viel Clemens van Blitterswijk van de UT voor de uitgebreide mogelijkheden die Maastricht hem en zijn groep biedt. Begin dit jaar maakte ook hoogleraar Nanobiologie Peter Peters de overstap van het Netherlands Cancer Institute.

Heeren heeft de afgelopen jaren met zijn Amolf-groep gewerkt aan een manier om materialen in een microscoopbeeld te karakteriseren. Via spin-off Omics2image moet deze techniek vermarkt worden. Een belangrijke reden voor Heerens overstap was de inbedding van het instituut in klinisch georiënteerd onderzoek bij het UMC van Maastricht; de technieken zijn ver genoeg doorontwikkeld om ze in een klinische omgeving toe te gaan passen. De technologie zal ook ingezet worden voor forensisch onderzoek, onderzoek naar cultureel erfgoed en nieuwe biomaterialen.