Het duurde langer dan verwacht om de mechanica onder de knie te krijgen, maar Macawi heeft nu zijn OEM-module voor geavanceerde beademingsapparatuur klaar. Met Demcon als moederbedrijf is de weg naar de markt gevonden.
In 2009 trok Dräger Medical de stekker uit zijn R&D-centrum in Best, waar het Duitse bedrijf werkte aan slimme blower-gebaseerde beademingsapparatuur. Zo‘n vijfendertig R&D-functies gingen verloren, en daarmee opgebouwde expertise rond de mogelijkheden van dit concept. Een (vijf)koppig team van gewezen medewerkers weigerde dat te accepteren en richtte het jaar erop een bedrijfje op: Macawi.
Afgelopen zomer kwam de onderneming in handen van Demcon. Dat markeerde daarbij gelijk het moment waarop de eerste apparaten met Macawi-technologie de markt zullen bereiken: op de Medica-beurs in Düsseldorf staan binnenkort de eerste beademingsapparaten en in december start de productie. Eindelijk, zou je kunnen zeggen, want marktintroductie stond eigenlijk al voor begin 2012 op de agenda.

’We hebben een behoorlijke uitloop gehad‘, is Macawi-CEO Geert van Dijk de eerste om toe te geven. ’Er is een aantal problemen geweest bij onze klant, en we hadden zelf nogal wat technische problemen. Dat komt doordat we tot het uiterste gaan wat betreft de mechatronica om ons te kunnen onderscheiden. Nu krijgen we daar wel de klanten mee binnen.‘
Het idee van Macawi was van meet af aan om een universele dynamische blower-module te ontwikkelen voor OEM‘s die zo‘n beetje het hele bereik aan toepassingen aankan, van ambulances tot IC‘s en van pasgeboren baby‘s tot volwassenen. Traditioneel worden hier aparte apparaten voor ontwikkeld die aangesloten moeten worden op perslucht- en zuurstofvoorzieningen. Een blower-gebaseerd beademingsapparaat gebruikt daarentegen buitenlucht en met de juiste regelsoftware zijn alle beademingsscenario‘s instelbaar met een relatief goedkoop apparaat.
Het goede nieuws is dat dit idee nu is gerealiseerd, vertelt Van Dijk. ’Het apparaat dat binnenkort verschijnt, kan zowel pasgeboren baby‘s beademen als volwassenen. Dat is uniek in de wereld. Je moet alleen een ander setje slangen aansluiten voor baby‘s, want je hebt een veel kleinere dode ruimte en je moet gevoeliger meten met kleinere sensoren.‘
Bovendien kan de technologie specifieke longfuncties meten en bepalen wanneer een patiënt zelf kan ademen. ’Doordat we zo‘n gevoelige aansturing hebben, kunnen wij dat meten met de standaard druk- en flowsensoren. Normaal heb je een high-end toestel nodig dat deze tests uitvoert met regelklepmanoeuvres, maar wij komen daar heel dicht in de buurt‘, vertelt Van Dijk.
Commerciële club
Aanvankelijk werkte Macawi samen met Sioux en was het zelfs gehuisvest in het pand van de dienstverlener, die de embedded software schreef en via dochteronderneming Sioux Electronics de elektronica verzorgde. Demcon bleek echter beter te passen bij de business van de doorstarter. ’Met Sioux hadden we meer een commerciële verhouding, bij Demcon zitten we echt in het bedrijf. Zij richten zich al een tijdje op de medische markt en het kwaliteitssysteem voor de Iso-certificatie is beter op orde. De productie bij Sioux Electronics bleek ook niet helemaal op niveau voor onze apparatuur‘, aldus Van Dijk.
Eigenlijk is het een beetje te danken aan de vertraging dat de features in het eerste apparaat zitten. ’We zijn al die tijd doorgegaan met de ontwikkeling van algoritmes. Dat heeft altijd wel op schema gelegen‘, legt Van Dijk uit.
De problemen waar het bedrijf tegen aanliep, waren van praktischer aard. Van Dijk: ’We moesten ons eigen radje ontwikkelen in de blower, maar het lukte niet om dit met het beoogde materiaal te spuitgieten. Een externe adviseur heeft toen een ander materiaal aangeraden, maar toen de matrijs er uiteindelijk was, bleek dat toch ook niet geschikt. We hadden ook een motor gekozen van een commerciële club, maar die bleek niet te voldoen. Toen hebben we een motor met een Nederlandse partner ontwikkeld. Dat heeft zo een jaar gekost.‘
Misschien had het team wel eerder met Demcon in zee moeten gaan, kijkt Van Dijk terug. ’Met Demcon hebben we toch nog wat verbeteringen in onze elektronica en het kunststofproces aangebracht.‘ De contacten liepen al een tijdje, onder meer voor financieringsmogelijkheden die in verband met de vertraging nodig waren. ’Maar uiteindelijk hebben we besloten dat een dochterbedrijf een betere strategie is. Klanten hadden best veel belangstelling in ons, maar ze zijn jarenlang van ons afhankelijk, dus als kleine club hadden we moeite om hen binnen te halen. Nu met Demcon durven ze de stap ineens wel aan.‘