Pieter Edelman
14 December 2005

De Californische rechter heeft bepaald dat Magma zijn twee patenten niet opnieuw op geldigheid mag laten onderzoeken. De leverancier van electronic design automation-gereedschappen is sinds september 2004 in een juridisch gevecht verwikkeld met concurrent Synopsys. Die claimt het eigendom van deze patenten.

De ruzie ontstond nadat de Nederlander Lukas van Ginneken in 1997 bij Synopsys vertrok om CTO van Magma te worden. Daar werkte hij aan dezelfde technieken als bij zijn vorige werkgever. Dit voorjaar verklaarde hij dat de Magma-patenten grotendeels gebaseerd zijn op onderzoek dat hij bij Synopsys deed. Volgens een clausule in zijn contract behoren deze ontdekkingen aan Synopsys toe. Magma werpt echter tegen dat ook zijn eigen werknemers en IBM-personeel een rol hadden in de patentaanvraag.

Als de rechter de patenten aan Synopsys toekent, maakt Magma hier met zijn gereedschappen inbreuk op. Daarom wilde Magma de patenten opnieuw op geldigheid laten onderzoeken. In augustus besliste de rechter al dat de gewraakte patenten in ieder geval niet volledig tot het eigendom van Synopsys behoren.