Paul van Gerven
7 January 2019

Zeker twee geïnteresseerden hebben zich bij de curator van Mapper gemeld, maar met heel verschillende intenties.

Mapper heeft in surseance de financiële gaten niet weten te dichten en is 28 december failliet verklaard. Curator Jan Joost Wittekamp van Cees Advocaten onderzoekt nu hoe het bedrijf kan worden gered van de ondergang. Een bron meldt Bits&Chips dat zich in elk geval twee partijen bij Wittekamp hebben gemeld, maar met verschillende intenties. De ene wil verder met Mappers technologie, de andere aast vooral op de medewerkers. Eind deze maand moet duidelijk worden welke richting de bewindvoerder kiest voor het bedrijf.

Wittekamp zelf heeft geheimhoudingsplicht en laat weinig los in de media. Wel heeft hij aan NRC Handelsblad verklaard dat hij met zowel binnenlandse als buitenlandse geïnteresseerden praat. De Nederlandse belangstellende is zonder twijfel ASML. Topman Peter Wennink kondigde al voor kerst op BNR Radio aan te gaan praten in Delft. Hij prees de kennis en expertise van het bedrijf, maar noemde e-beamtechnologie ongeschikt voor productiedoeleinden. Dat suggereert dat hij Mappers mensen wil inzetten op ASML’s eigen projecten, zoals de e-beaminspectietools van Hermes Microvision.

Mapper matrix
Foto: Mapper

Klaar voor orders

Over de identiteit van de buitenlandse partij kan alleen maar worden gespeculeerd. Mogelijk komt de interesse uit het Franse ic-ecosysteem rondom Grenoble: het Franse instituut CEA-Leti is een belangrijke partner van Mapper. In NRC Handelsblad zegt Guido de Boer dat de laatste testresultaten met Mappers machine in Frankrijk ‘heel goed’ zijn. ‘Nu zijn we echt klaar om orders aan te nemen’, aldus de Mapper-coo.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Mapper wel vaker een wat al te optimistische inschatting van zijn voortgang voorspiegelde. Meermalen beloofde de Delftse machinebouwer zijn entree op de markt te maken, om die belofte vervolgens niet na te komen. De laatste keer was in 2015, toen de machine volgens ceo Bert-Jan Kampherbeek ‘goed genoeg was om ermee de boer op te gaan’. Een technische showstopper zorgde toen toch weer voor vertraging. Dat probleem is nu opgelost volgens De Boer.

Behalve Franse is ook Aziatische belangstelling niet ondenkbaar, gezien de jarenlange ruggensteun van TSMC en de recente deelname van Mapper aan een Taiwanees programma voor on-chip security.

Maandje geduld

Bij een faillissement staan schuldeisers altijd vooraan. Zij hebben dan ook grote invloed op de afloop. Als zij alleen maar zo snel mogelijk geld willen zien, wint de hoogste bieder. Het kan ook dat genoeg partijen in Mapper geloven en de klus willen afmaken. Mapper heeft in totaal vierhonderd miljoen euro aan leningen, investeringen en subsidies ontvangen – zonde als die voor niks zouden zijn geweest.

De curator dient overigens ook het maatschappelijk belang mee te wegen in de afwikkeling van het faillissement. De Mapper-kennis in Nederlandse handen houden zou ‘in beperkte mate’ een rol kunnen spelen in zijn overwegingen, [aldus Wittekamp in het Financieele Dagblad] (https://fd.nl/ondernemen/1283748/chipmachinebouwer-mapper-failliet).

Eind van de maand moet duidelijk worden wie de zeggenschap krijgt over Mapper.