Alexander Pil
30 March 2007

Marktonderzoeker Isuppli voorspelt dat de verkoopgroei van draagbare mediaspelers en MP3-spelers de komende jaren flink zal afvlakken. In 2007 bedraagt de stijging nog ruim 20 procent naar 216,9 miljoen verkochte exemplaren. Maar tot 2011 bedraagt de groei gemiddeld 5,5 procent per jaar.

Graf Mediaspelers web

Ook wat betreft opbrengst zit de klad er in. De wereldwijde omzet komt in 2007 uit op 15,5 miljard euro, schat Isuppli. In vergelijking met vorig jaar is dat een groei van 14,4 procent. 2010 moet voorlopig het topjaar worden met een omzet van 16,4 miljard euro. Daarna lopen de verkopen terug.

Consumenten vinden steeds beter hun weg naar video op internet. Dit zorgt voor een versnelling van breedbandverbindingen en internetgebruik in de komende jaren. Hierdoor neemt het belang van draagbare mediaspelers toe ten opzichte van MP3-spelers die alleen met muziek overweg kunnen. ’In 2011 zullen draagbare mediaspelers meer dan twee derde van de markt voor hun rekening nemen‘, zegt Isuppli-analist Chris Crotty. ’In 2005 lag dat percentage nog op slechts 4 procent.‘

Het hart van elk spelertje wordt gevormd door een controller of systeemchip. Sigmatel, NVidia en Actions zijn daar de grote jongens. Ondanks de groei in verkopen zorgde de sterke prijserosie voor een daling in controlleropbrengsten. Dit jaar is het piekjaar met 562 miljoen euro. In 2011 zal dit zakken naar 394 miljoen euro. De prijsdaling is het gevolg van de groeiende concurrentie nu steeds meer bedrijven zich in de markt roeren.