Pieter Edelman
28 April 2016

De markt voor draadloze-communicatie-ic’s, cellulaire technologie niet meegerekend, zal in 2021 tien miljard dollar per jaar waard zijn, denkt Abi Research. Smartphones vormen hierin de belangrijkste drijfveer, maar ook trends in bluetooth, wifi, Zigbee en Thread spelen een rol, alsmede de opkomst van combinatie-ic’s.

Zo zal zestig procent van de smartphones tegen die tijd over bluetooth beschikken, maar slechts 45 procent van de bluetooth-verkopen vertegenwoordigen; met de opkomst van Bluetooth Smart en de toevoeging van mesh-netwerking breidt de technologie sterk uit nar andere apparaten.

Ook wifi zal zijn sterkste groei zien in iot-gebieden als wearables, automotive en thuisautomatisering. De technologie verbreedt zich hiervoor naar nieuwe frequentiebanden en specifieke domeinen, zoals Wigig op 60 GHz (802.11ad) voor hoge snelheden en Halow (802.11ah) voor lange afstanden en lage datahoeveelheden. Toch nemen mobiele telefoons tegen die tijd nog steeds 55 procent van de wifi-verkopen voor hun rekening.

802.15.4-gebaseerde technologieën zoals Zigbee en Thread krijgen vooral in thuisautomatisering voet aan de grond, en in mindere mate in smart city’s en energiebeheer. Abi voorspelt een jaarlijkse groei van zestig procent voor deze technologieën. Ze zullen echter een bescheiden rol spelen in consumentenelektronica.