19 October 2016

ASML’s uitvinding om medische isotopen te produceren, Redstacks project voor het opwekken van energie uit het verschil tussen zoet en zout water, en de aanpak om planten in droge gebieden te laten groeien van Groasis zijn gisteren door het kabinet benoemd tot Nationaal Icoon. Volgens Minister Kamp van EZ zijn het projecten met een hoog niveau die een visitekaartje afgeven voor de Nederlandse innovatie. Bovendien hebben ze goede economische potentie en dragen ze bij aan de duurzaamheidsambities.

ASML’s Lighthouse-project biedt een alternatief zonder kernreactor voor het produceren van de isotopen die bij medische diagnostiek gebruikt worden. Het Veldhovense bedrijf kwam deze aanpak bij toeval op het spoor en heeft kennis en middelen beschikbaar gesteld aan een consortium voor de productie. Het Blue Energy-project van Redstack uit Sneek wil het verschil in zoutconcentratie tussen rivier- en zeewater uitbuiten voor het opwekken van stroom. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk, met zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De Growboxx van Groasis uit Steenbergen ten slotte richt zich op gebieden met te weinig water voor plantengroei. De kartonnen behuizing is spotgoedkoop en vermindert het watergebruik met negentig procent, terwijl de overlevingskansen van de planten fors toenemen.

De status van Nationaal Icoon betekent dat het project kan rekenen op extra ondersteuning door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid. In totaal waren er tien finalisten in de race.