Bij de ontwikkeling van de solid-state cooker krijgt Pink RF ondersteuning van zijn Nijmeegse buurman EPR.
Het rf-domein kenmerkt zich door vaak ingewikkelde en specifieke eisen. Bij EPR zien we dat onze expertise als co-engineering- en productiepartner daar goed van pas komt. Als smart factory kunnen we de complexe pcb-assembly’s maken waar rf-projecten om vragen. Zo werken we met onze afdeling New Product Introduction op dit moment mee aan de ‘magnetron van de toekomst’, bedacht door Pink RF, onze buurman op de Novio Tech Campus Nijmegen.
Over enkele jaren zal het mogelijk zijn om echt te koken met ovens. Leg er tegelijkertijd een stukje vlees, een aubergine en wat tomaten in en ze komen er allemaal perfect bereid uit. Dankzij solid-state rf-technologie levert het apparaat precies het vermogen dat het eten nodig heeft om gaar te worden. Dat varieert van tien of vijftig watt tot honderden watts, afhankelijk van de hoeveelheid, de staat en het soort voedsel.

Korte lijnen
Ontwerp en productie van rf-toepassingen gaan gepaard met specifieke eisen. Pcb-designers moeten bijvoorbeeld impedante, gecontroleerde sporen gebruiken om een te grote vswr (voltage standing wave ratio) en ander ongewenst signaalgedrag te voorkomen. Daarnaast vragen high-speed ontwerpen met de allernieuwste (lees: kleinste) componenten om de juiste keuze van het pcb-materiaal.
De ontwikkeling van de solid-state cooker ondersteunen wij waar nodig met engineeringservices. Dat begint met een ontwerpschets die de mensen van Pink RF aanleveren. Op basis hiervan maken wij in overleg met hen het definitieve schema. Na vrijgave van dit schema en de bill of materials beginnen we pas aan de layout. Binnen EPR zorgen we vervolgens ook voor de assemblage en het testen van het pcb.
Een van de uitdagingen was de beschikbare ruimte op de printplaat. Dat was al zo bij het vorige ontwerp, maar bij het nieuwe design verdubbelde het aantal componenten, terwijl er maar twintig procent aan pcb-ruimte bij mocht komen. Door kleinere componenten te kiezen, deze op de juiste manier te herplaatsen en de lijnen ertussen zo kort mogelijk te maken, is het ons gelukt om binnen de beschikbare ruimte te blijven.
Onderweg moeten we soms het een en ander wijzigen; al doende leren we. De wijzigingen leggen we direct vast en alle partijen moeten geïmplementeerde veranderingen accorderen. Zo voorkomen we misverstanden.

Dfx
Het komt ook voor dat klanten de designfase voor eigen rekening nemen en een volledig klaar ontwerp naar ons sturen. Wij beoordelen dan of het product technisch maakbaar is en of we daarvoor voldoende kennis in huis hebben. Ook voeren we een risicoanalyse uit en bedenken we tegenmaatregelen als we op problemen stuiten.
Dergelijke tegenmaatregelen zijn echter vaak duur. Daarom raden we onze klanten altijd aan om ons in een vroeg stadium bij het project te betrekken. Gedurende het hele proces gebruiken we onze dfx-methodes (design for excellence) voor productieverbetering en kostenverlaging in verschillende fases van de levenscyclus van een product. Daarmee kunnen we de snel veranderende wereld van vandaag bijbenen.