Paul van Gerven
7 March 2013

Nederlandse bedrijven en instellingen hebben vorig jaar 3,9 procent meer patentaanvragen ingediend bij het European Patent Office dan in 2011. Dat is iets minder dan de groei van het totaal, dat met 5,2 procent toenam. Met ruim 258 duizend aanvragen van binnen en buiten Europa zet 2012 een record neer. Het oude dateerde uit 2008.

Opvallend aan de groei in Nederland is dat de grootste Nederlandse aanvrager, Philips, fors minder aanvragen bij het Epo neerlegde. Het aantal verzoeken uit Eindhoven daalde met een derde naar 1160, op een totaal van 6441. Philips duikelde daarmee van de tweede naar twaalfde op de ranglijst van grootste aanvragers. Deze ranglijst wordt aangevoerd door Samsung (2289 aanvragen), gevolgd door Siemens (2193), BasF (1713), General Electric (1702) en LG (1635). Voor het eerst staat er ook een Chinees bedrijf in de top tien, ZTE.

Het aantal patentaanvragen van Philips daalt al jaren. Enkele jaren geleden was het concern nog goed voor ruim meer dan tweeduizend aanvragen. De daling is deels het gevolg van een strategische koerswijziging van consumentenelektronica naar medische systemen en de verzelfstandiging van de halfgeleidertak, maar Philips is ook kritischer gaan kijken naar de aanvragen, verklaarde het concern vorig jaar. Volgens de woordvoerder zou Philips de investeringen in onderzoek en ontwikkeling de komende jaren opvoeren.