Mesa+-onderzoekers zijn erin geslaagd de complexe gelaagde structuur van het netvlies in microfluïdische chips te kweken. Oogaandoeningen en behandelingen zijn daarmee in het lab te onderzoeken. Vandaag en morgen houdt de universiteit een workshop met technici, medici, patiëntenorganisaties en ondernemingen om te bespreken hoe de vinding nuttig ingezet kan worden.
Organ-on-chip-systemen zijn sterk in opkomst in het biomedische onderzoek. Door een microchip met vloeistofkanalen te gebruiken als weefselkweekomgeving, kunnen de cellen in een driedimensionale omgeving groeien en continu voorzien worden van voedingsstoffen en medicijnen. Op microschaal ontstaan daardoor complexe weefsels die de werking van een orgaan veel beter nabootsten dan een traditionele weefselkweek.

De UT bouwde eerder al orgaanchips voor bloedvaten, de hartspier en de lever. Het netvlies liet echter wat langer op zich wachten, want die heeft een gelaagde structuur met een complexe vloeistofhuishouding en hoog energiegebruik.
Het netvliesmodel wordt op het moment al gebruikt door het Techmed Centrum van de UT en de Radboud Universiteit, die samen de behandeling van maculadegeneratie onderzoeken. Tijdens de workshop willen de betrokkenen een agenda opstellen voor de verdere ontwikkeling en het gebruik de komende jaren.