De NTS-bedrijvengroep en MI-Partners, beide uit Eindhoven, hebben elkaar gevonden. Met de samenwerking wil het duo de hele maakcyclus van een machine – van conceptontwikkeling tot volwaardige productie en nazorg – kunnen behappen. NTS komt voort uit Nebato en Te Strake. Deze bedrijven verwierven twee jaar geleden lof van de grote machinefabrikanten in Zuid Nederland door tegemoet te komen aan de wens om de krachten in toeleverland te bundelen. In publicitair opzicht zette het zichzelf het afgelopen jaar op de kaart met de Phenom. Deze tafelelektronenmicroscoop maakt NTS niet alleen voor FEI Company, het bedrijf investeerde ook risicodragend in het instrument.
MI-Partners richt zich op de voorontwikkeling van high-end mechatronische systemen. Het is een nieuwkomer, maar de oprichters Leo Sanders (directeur), Bart van den Broek en Maarten Steinbuch genieten wel een reputatie in mechatronicaland. Sanders is afkomstig van Philips Applied Technologies. Steinbuch is een succesrijke mechatronicahoogleraar aan de TU Eindhoven.
MI was op zoek naar een partner die zijn concepten en prototypes kon vertalen naar volwaardige machines en productie. De NTS-Group wilde zijn dienstverlening juist over de hele levenscyclus van machines uitbreiden met een ervaren conceptteam. Het duo noemt elkaar nu preferred partners, maar de samenwerking is niet exclusief. Beide bedrijven blijven werken met anderen. NTS werkt voor de printindustrie bijvoorbeeld nauw samen met Centre for Concepts in Mechatronics (CCM) in Nuenen.

Marc Hendrikse wordt de nieuwe directeur van de NTS-Group. Hij neemt per 1 januari het roer over van John Berghmans.
’MI-Partners is sterk in het bedenken van het prille product‘, zegt Marc Hendrikse, die vanaf volgend jaar de rol van CEO bij NTS overneemt van John Berghmans. ’We versterken elkaar in de mogelijkheden voor conceptengineering.‘ Hendrikse noemt het logisch dat NTS door zijn toeleverrol niet actief is in het bedenken van machineconcepten. ’Maar daar kunnen we nu via MI toch een rol spelen. Zelfs voor complexe machines. MI-Partners is sterk in het vertalen van een functionele vraagstelling naar het basismodel voor machines‘, verwijst Hendrikse naar de uit de Philips CFT-stal afkomstige mechatronici. ’Zeker als het gaat om machines bouwen met een hogere mate van nauwkeurigheid.‘ De tijd is er volgens de NTS-directeur rijp voor. ’In de markt zijn er veel mooie nieuwe ideeën. Het biedt volop kansen.‘
Fiftyfifty
Marc Hendrikse is sinds de fusie van Nebato en Te Strake verantwoordelijk voor operations en is daarnaast directeur van NTS Mechatronics, de dochter die zich richt op de ontwikkeling en productie van complexe mechatronicasystemen. Hij verwacht dat de fusie eind dit jaar is afgerond. De samensmelting was een moeizaam proces, maar het resultaat is er, volgens Hendrikse. Twee jaar de tijd nemen om een fusie af te ronden noemt hij niet uitzonderlijk. ’Elke fusie is moeilijk. Twee jaar is zelfs snel. NTS integreert succesvol. Met twee ondernemingen zit je altijd op enkele deelgebieden die hetzelfde zijn. Van welke onderneming neem je de processen over? Dat gaat van ERP-systemen tot salarisadministratie en offertes. Bij een fiftyfifty samengaan zoals bij Nebato en Te Strake is dat nog moeilijker. Wij hebben elk punt uitgediscussieerd met directie en aandeelhouders. Als dat in iets meer dan twee jaar lukt, is dat toch heel snel?‘
Volgens Hendrikse is de NTS-bedrijvengroep eind 2007 op slagkracht. ’Dan kunnen we inzetten op groei en internationalisering.‘ Intussen is de fabriek van NTS in Tsjechië in capaciteit verdubbeld, er is plaatwerkcapaciteit toegevoegd en de fabriek beschikt over poedercoat- en natlakprocessen. Ook in Sjanghai groeit NTS. Hendrikse zegt in Nederland te willen investeren in engineeringcapaciteit. ’Op een aantal specifieke maakgebieden is er interesse in uitbreiding zoals specialisten in hoge nauwkeurigheid. Daar missen we op een aantal aspecten kennis die we willen toevoegen.‘ Hendrikse wil dit verder niet specificeren. Op dit moment is NTS actief in halfgeleidermachines, medische apparaten, de analytische markt en printprocessen.
Verder ziet hij toekomst in de Duitse markt. ’De grote Duitse machinebouwers zitten in een fase en proces om meer te gaan uitbesteden. Ze zijn steeds meer bereid om ontwikkelingen buiten de deur te leggen.‘
Frank Theuws volgt Marc Hendrikse per 1 januari 2008 op als directeur NTS Mechatronics. Theuws heeft een ruime ervaring in de hightech toeleverwereld. Recent was hij directeur bij Morgan Electro Ceramics en daarvoor bij Neways Electronics International. John Berghmans, die bij NTS de fusie leidde, blijft nauw betrokken bij het bedrijf. Hij treedt toe tot de raad van commissarissen en blijft actief als voorzitter van de Nevat.