René Raaijmakers
25 February 2008

Met de introductie van zijn eerste 32 bit microcontrollers laat Microchip zien dat het vastberaden is om zijn greep te versterken op de markt voor algemeen inzetbare besturingschips. Microchip steeg sinds zijn oprichting van de 23e positie naar leider in de markt voor 8 bit controllers. In 2004 introduceerde het zijn 16 bit DSPic-controllerlijn.

De Amerikaanse chipfabrikant claimt intussen 60 duizend klanten te hebben en dat biedt in ieder geval een stevige basis om het succesvolle Pic-imperium uit te bouwen in de 32 bit-arena. Klanten die niet voldoende hebben aan 8 of 16 bits kunnen van Microchip voortaan 32 bit power krijgen. ’We hebben klanten die continu vragen om meer prestaties en geheugen‘, zegt Patrick Johnson, directeur van Microchips divisie voor hoogperformante MCU‘s. ’Voor ons was het een natuurlijke stap om klanten de mogelijkheden te geven om opwaarts of neerwaarts te migreren.‘ Het 8 bit-segment groeit momenteel nauwelijks en Microchip kan met zijn nieuwe productlijn inspelen op de vraag in de snelst groeiende controllermarkt.

Microchip maakt het vaste klanten gemakkelijk. Geheel in traditie zorgde het bedrijf ervoor dat zijn MPLab-ontwikkeltools zo compatibel mogelijk zijn met de gereedschappen voor zijn 8 en 16 bit-platformen. In persberichten onderstreept Microchip dat het de enige is die een geïntegreerde ontwikkelomgeving biedt die 8, 16 en 32 bit chips over de hele linie ondersteunt.

Het bedrijf uit het Amerikaanse Chandler zorgt voor een frisse wind in het 32 bit-strijdperk. Het koos voor de 32 bit Mips-architectuur (de Mips32 M4K-processorkern) en niet voor Arm, het platform waarop veel relatief nieuwe spelers in de microcontrollermarkt hun chips bouwen. Microchip is niet aan de verleiding bezweken om een eigen processorkern te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een bestaand kern kan het veel sneller schakelen en meeliften op de ontwikkelingen bij Mips Technologies. Bovendien zorgt een processorkernen sec niet langer voor het onderscheidende vermogen in de controllermarkt.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Voor Mips komt Microchips keuze als een geschenk uit de hemel. Het Mips-platform verloor de afgelopen jaren veel van zijn oude glorie. Mips werd in de jaren tachtig en begin jaren negentig groot als drijvende kracht achter de grafische werkstations van Silicon Graphics. Maar in de markt voor intellectuele eigendom verloor het bedrijf steeds meer terrein aan Arm. Met Microchip als eerste klant stapt het nu ook in de IP-markt voor microcontrollers.

Met de overname van Chipidea, een leverancier van analoge IP, versterkte Mips Technologies onlangs zijn positie als onafhankelijke leverancier van 32 bit-technologie. In de controllermarkt draait de toegevoegde waarde minder om de centrale rekenkern en steeds meer om extra‘s als geheugen, randfuncties, coprocessoren en tooling.

Microchip evalueerde naast Mips ook Arc, Arm en Tensilica. Nadat de definitieve keuze was gemaakt, duurde het nog twee jaar voordat de eerste Pic32-samples de fabriek verlieten. Na de ervaringen die Microchip had met het 16 bit DSPic-platform – de introductie daarvan liep meerdere malen vertraging op – wilde het bedrijf zeker zijn van zijn zaak.