Paul van Gerven
29 September 2011

Microchip kondigt nieuwe 8 bit Pic-microcontrollers aan in 6- tot 20-pins behuizingen met configureerbare logica en een hoog integratieniveau van de perifere circuits. De PIC10F(LF)32X- en de PIC1XF(LF)150X-MCU‘s bieden elk nieuwe periferie, waaronder configureerbare logische cellen (CLC‘s), complementaire golfvormgeneratoren (CWG‘s) en numeriek gestuurde oscillatoren (NCO‘s), waarmee nieuwe functies worden geïntroduceerd voor MCU‘s met een beperkt aantal pinnen.

De CLC-bouwstenen maken besturing via de software mogelijk van combinatorische en sequentiële logica, waarbij de on-chip-tussenverbindingen van de perifere bouwstenen en I/O‘s toeneemt en het aantal externe componenten daalt. Hierdoor blijft er voldoende ruimte over voor het programmageheugen en worden er functies toegevoegd. De CWG werkt met meerdere bouwstenen voor het opwekken van complementaire golfvormen met dode-bandregeling en automatische afschakeling, waardoor het schakelrendement wordt verbeterd. Daarnaast biedt de NCO-bouwsteen lineaire frequentieregeling en een hoge resolutie, hetgeen vereist is voor toepassingen als elektronische voorschakelapparatuur voor verlichting, toongeneratoren en andere resonantiegeregelde schakelingen.

Microchips MCU‘s bieden een lage vemogenopname met stromen van minder dan 30 µA/MHz in de actieve modus en minder dan 20 nA in de slaapmodus, alsook een on-chip 16 MHz interne oscillator, een analoog-naar-digitaal-omzetter (ADC) en maximaal vier impulsbreedte-gemoduleerde (PWM) bouwstenen. Een geïntegreerde temperatuur-indicatormodule maakt goedkope temperatuurmetingen mogelijk.

De PIC10F(LF)32X- en PIC1XF(LF)150X-MCU‘s zijn beschikbaar in een hele reeks van 6- tot 20-pin SOT-23-, PDip-, MSOP-, TSSOP-, DFN- en QFN-behuizingen. Ontwikkeling wordt ondersteund met de Picdem Lab Development Kit DM163045.

BCe24 save the date