Pieter Edelman
30 April 2015

Tijdens zijn Build-ontwikkelaarsconferentie heeft Microsoft een gratis, lichtgewicht variant van Visual Studio aangekondigd die naast Windows ook op Mac OS X en Linux draait. Volgens Microsoft moet deze Code-variant van VS meer gezien worden als text-editor dan als ide, maar het pakket beschikt wel over enkele geavanceerde features, waaronder debuggingsmogelijkheden, Microsofts Intellisense-gereedschap voor code-completering en slimme navigatie. Daarnaast ondersteunt Visual Studio Code onder meer Git-repository’s, refactoring en snippets en kan het overweg met zowel bestanden als projecten.

De tool staat eigenlijk los van de Visual Studio-familie. De editor is gebaseerd op Electron Shell, het code-editor-project van Github, dat op zijn beurt weer is gebaseerd op Chromium (de opensource kern van de Chrome-webbrowser) en Node.js. De editor haakt echter in op een aantal componenten die ook in Visual Studio gebruikt worden, waaronder de modulaire Roslyn-compiler, de online Omnisharp-omgeving voor het ontwikkelen van .Net-toepassingen en de debug-engine van VS.

De editor bevindt zich volgens Microsoft nog in de beginfase, maar een preview-versie is al te downloaden. De tool is vooral gericht op ontwikkeling met C# en Typescript en minder mate voor webtechnieken zoals Javascript, HTML en Json. Basale ondersteuning is beschikbaar voor een brede reeks talen, waaronder C++, Java, Python en PHP.