Nieke Roos
16 April 2018

Inkless heeft een miljoen euro opgehaald in een nieuwe kapitaalronde. Met het geld, bijeengebracht door een groep angel-investeerders, gaat de spinoff van de TU Delft zijn inktloze printtechnologie klaarstomen zodat deze op kwaliteit en snelheid de concurrentie aankan met de markt. Het bedrijf wil vervolgens zo snel mogelijk beginnen aan de ontwikkeling van zijn eerste product: een systeem dat etiketten en verpakkingen kan bedrukken zonder inkt te gebruiken.

In plaats van de afbeeldingen óp het papier te leggen (met inkt), brandt Inkless ze er direct ín met een laser. De kunst is om dat niet te hard te doen, want gaatjes zijn uiteraard uit den boze, en toch een goede, egale zwartheid te verkrijgen. De consequentie is wel dat de Delftenaren alleen monochrome printjes kunnen maken. Dat is volgens hen echter geen probleem omdat de bulk van de afdrukken nog steeds zwart-wit is. Daarbij levert hun technologie kosten- en milieuvoordelen doordat er geen inkt, cartridges en andere verbruiksartikelen nodig zijn, er geen tijd verloren gaat met bijvullen en het papier geen speciale thermische coating hoeft te krijgen.

Inkless

‘Het printen van streepjescodes, houdbaarheidsdata en productcodes op dozen en op labels vormt voor ons de ideale markt om in te starten’, aldus medeoprichter en ceo Arnaud van der Veen van Inkless. ‘Die markt wordt gedomineerd door zwart-wit printen en profiteert sterk van de groei in online retail. Er gaan steeds meer pakketjes rond en die moeten allemaal van een geprinte tekst of barcode worden voorzien.’ Op dit moment is de startup bezig een bestand van pilotklanten aan te leggen.

Het zal echter niet bij etiketten en pakketjes blijven, kijkt Van der Veen vooruit. ‘Ons eerste product zal in die markt liggen, maar daarna zullen we de technologie ook toepasbaar gaan maken voor productie-, kantoor-, consumenten- en bonnetjesprinters. Daar kunnen we dezelfde voordelen bieden, namelijk een goedkopere en duurzamere print zonder gedoe met inkt, cartridges of toners.’

Voor zijn eerste product bereidt Inkless alweer een volgende financieringsronde voor. Deze staat gepland voor eind dit jaar. ‘De productontwikkeling zullen we financieren met gelden bijeengebracht door strategische partners en/of venture capitalists’, zegt Van der Veen. ‘De eerste gesprekken hiervoor lopen al.’