2 January 2017

Er is afgelopen jaar fors minder geïnvesteerd in Nederlandse start-ups, blijkt uit een inventarisatie van Startupjuncture: in totaal staken geldschieters 263 miljoen euro in startende ondernemingen, 167 miljoen euro minder dan het jaar ervoor en zelfs 237 miljoen minder dan in 2014. Volgens Startupjuncture laten de cijfers zien dat de start-up-hype echt voorbij is.

Overigens is het aantal investeringen slechts licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. De terugloop is vooral te verklaren door het ontbreken van uitschieters. In 2014 haalde Adyen bijvoorbeeld 200 miljoen euro op, en afgelopen jaar was Catawiki goed voor 75 miljoen. Worden dit soort grote investeringen niet meegerekend, dan komt het totaalbedrag ongeveer veertig miljoen lager uit dan een jaar geleden en zelfs iets hoger dan in 2014.

Opvallend was het grote aandeel van medtechstarters in het investeringslandschap afgelopen jaar, terwijl ook deze hype al lang voorbij is. De top tien van investeringsrondes wordt aangevoerd door het Eindhovense G-therapeutics, dat 26 miljoen euro ophaalde. Daarnaast staan het Delftse Nightbalance (12,5 miljoen), Bluebee (10 miljoen), de Utrechtse ontwikkelaar van insulinepompen Vicentra (10 miljoen) en Mint Solutions (5 miljoen in de lijst).

Andere opmerkelijke bedrijven in de top tien zijn Gitlab, ontwikkelaar van een samenwerkingsplatform voor softwareontwikkeling (17,8 miljoen), 3d-printbemiddelaar 3D Hubs (6,3 miljoen), softwarebeveiligingsbedrijf Eclecticiq (5,5 miljoen), Securitymatters (boven de vijf miljoen) en Robot Robots Company (5 miljoen).