René Raaijmakers
12 September 2008

De markt voor elektronica-assemblageservices (EMS) blijft met aardige cijfers groeien. De toename in deze branche is twee keer die van de gehele elektronica-industrie. De klanten van de EMS-bedrijven, veelal eindproducenten, richten zich meer en meer op hun kernactiviteiten en leggen de elektronica-assemblage buiten de deur.

Niet aan de hand zou je zeggen maar deze helikopterblik weerspiegelt slechts deels de realiteit. Het ontneemt het zicht op de harde realiteit in EMS, namelijk dat er aan assemblage op zich weinig meer te verdienen valt. De zoektocht naar hogere marges heeft twee trends tot gevolg. Bedrijven zoeken naar meer volume en daarmee zet de consolidatieslag in EMS door. Daarnaast zoeken EMS-bedrijven naar strategieën waarmee ze hogere marges kunnen halen, zoals designservices.

Top tien EMS-leveranciers in 2007
BedrijfHoofdkantoorOmzet (G$)Marktaandeel (%)
FoxconnTaiwan53,11620,3
FlextronicsSingapore24,4609,4
Jabil CircuitVS12,4354,8
Sanmina-SCIVS10,1383,9
CelesticaCanada8,0703,1
QuantaTaiwan7,8033,0
AsustekTaiwan6,8982,6
CompalTaiwan6,5062,5
ElcoteqLuxemburg5,5432,1
WistronTaiwan5,0561,9
Totaal140,02653,6

Dataquest zegt dat de EMS-industrie de komende jaren met gemiddeld 10 procent per jaar blijft groeien. In 2011 gaat er volgens de marktonderzoeker uit San José 400 miljard dollar om in EMS. Assemblagebedrijven kopen steeds meer chips. Dataquest verwacht dat EMS-bedrijven de komende tijd jaarlijks 12 procent meer IC‘s zullen consumeren. ’Er zijn op korte termijn geen grenzen aan de groei van assemblageservices voor elektronica. EMS-bedrijven zullen hun penetratie in sleutelmarkten verhogen en een groot deel van de chips gaan consumeren‘, aldus Dataquest.

Naast Dataquest brachten verschillende andere marktonderzoekbureaus de afgelopen maanden cijfers naar buiten over de stand van zaken in electronic manufacturing services. Hun cijfers zijn verschillend – ze hanteren niet allemaal dezelfde definities voor EMS. Maar de trend is duidelijk: terwijl chipmarkt en machinemarkt voor de halfgeleiderindustrie in een mineurstemming zijn, profiteren EMS-bedrijven van de noodzaak om kosten te drukken.

BCe24 save the date
N EMS

Electronic Trend Publications (ETP) zegt dat bedrijven vorig jaar 261 miljard dollar spendeerden om hun elektronica buiten de deur te laten maken. Daarmee groeide de wereldwijde markt voor elektronica-assemblageservices met 17 procent ten opzichte van 2006, volgens ETP. Dit bureau verwacht in 2012 een totale EMS-markt van 493 miljard dollar.

Assembleren gebeurt vooral in Azië. China, Maleisië, India en hun buren produceren drie van de vijf printplaten die wereldwijd van de band lopen. Vietnam en Thailand noemt Dataquest als opvallende groeiers met voorspellingen in groei voor de komende jaren van respectievelijk 40 en 13 procent. De bulk zit in computers en randapparatuur. Die tak is verantwoordelijk voor ruim een derde (35 procent) van de omzet in EMS. Foxconn (Hon Hai) is de grootste EMS-leverancier, met een omzet die ruim twee maal zo groot is als de nummer twee Flextronics.

Barco_BMS
Volgens Isuppli groeit de EMS-markt tot 2012 met gemiddeld 7,2 procent.

De analisten van Isuppli relativeren het positivisme rond de groeivoorspellingen. Het bureau uit het Californische El Segundo zegt dat de EMS-markt vertraagt als we terugkijken op de afgelopen jaren. ’De markt voor contractfabricage gaat een periode van vertraging en consolidatie tegemoet‘, stelt Isuppli. ’EMS-aanbieders zijn gedwongen om te zoeken naar mogelijkheden om meer waarde aan hun klanten te bieden.‘

Isuppli gooit de markt voor uitbestede ontwerpservices (original design manufacturing, ODM) en EMS op één hoop. In totaal ging er volgens Isuppli vorig jaar in beide markten samen 306 miljard dollar om. Dat zal groeien naar 423 miljard dollar in 2012, wat neerkomt op een gemiddelde groei per jaar van 7,2 procent. ’Dat mag eruit zien als een fantastische groei, maar het is toch een vertraging als je het vergelijkt met voorgaande jaren. Van 2002 tot 2007 was de gemiddelde jaarlijkse groei 15,5 procent. In de jaren negentig was het bijna 50 procent‘, aldus Adam Pick, hoofdanalist voor EMS en ODM bij Isuppli.