Pieter Edelman
4 August 2009

De Vrije Universiteit heeft een nieuwe snapshot van het Minix-3-OS beschikbaar gemaakt als downloadbare Iso. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de vorige snapshot zijn het oplossen van verschillende problemen met het draaien in gevirtualiseerde omgevingen en kleine optimalisaties in het virtuele geheugenbeheer. In de nieuwe snapshot zijn verder nog verschillende bugfixes doorgevoerd en is de code gedeeltelijk opgeschoond.

In snapshot R4817 is het niet meer nodig om boot-monitorparameters in te stellen voor KVM en QEmu. Virtualbox-gebruikers hoeven niet langer de netwerkdrivers te herstarten. Voor VMWare-liefhebbers ten slotte verdwijnt de vereiste om door configuratiebestanden heen te spitten.

De snapshot is van de ontwikkellijn 3.1.4. De ontwikkelaars van het opensource besturingssysteem zeggen nog andere optimalisaties voor het virtuele geheugen op stapel te hebben staan, die aanzienlijke prestatieverbeteringen zullen bewerkstelligen. Deze geven op het moment echter problemen met virtuele omgevingen.

Minix 3 is de opvolger van Minix 1 en 2 en is in tegenstelling tot zijn voorgangers bedoeld is voor daadwerkelijk gebruik in embedded systemen, alhoewel het volgens de makers nog wel even zal duren voordat het zo ver is. Het systeem is ontworpen met extreme betrouwbaarheid in het achterhoofd door het gebruik van een microkernel van slechts vier duizend regels C-code. Alle drivers draaien als gebruikersprocessen, waardoor ze de integriteit van het systeem niet aantasten. Het OS is Posix-conform en heeft alle basisvereisten voor een modern besturingssysteem, zoals de GCC-compilers, TCP/IP, X Window, scriptingtalen als Perl en Python en de gebruikelijke Unix-commando‘s. Het OS draait primair op de X86, maar aan PowerPC- en XScale-versies wordt gewerkt.