7 May 2013

Miortech op de High Tech Campus heeft er een tweede toepassing bij gevonden voor zijn electrowetting-technologie: digitale billboards. Op dit moment ontwikkelt het bedrijf hier autospiegeldisplays mee. ’Maar eind vorig jaar zijn we benaderd door een aantal partijen, onder meer uit China, met de vraag of onze technologie interessant is voor signage. Voor een jong bedrijf is dat zelfs geschikter dan automotive‘, vertelt Doeke Oostra, vicepresident business development bij Miortech. Onder de naam Etulipa is het bedrijf nu bezig met de oprichting van een werkmaatschappij voor deze sector.

Miortech kwam in 2006 voort uit Philips, met het oorspronkelijke plan om de technologie in te zetten voor zelfdimmende achteruitkijkspiegels. Later kwam daar ook het idee bij om voertuiginformatie weer te geven. Het is echter lastig om voet aan de grond te krijgen in de conservatieve automotivesector. Op dit moment wordt het Miortech-aanbod dan ook nog niet commercieel gebruikt.

De reclamewereld is echter minder terughoudend en Miortech denkt hier dan ook sneller omzet uit te kunnen genereren. ’Het is ook een adverteerdersmarkt, dus er zit vrij veel geld‘, zegt Oostra. Momenteel worden digitale billboards gemaakt met leds, die een lage resolutie bieden en fel moeten schijnen om in vol zonlicht leesbaar te zijn. Electrowetting-displays werken reflectief, waardoor ze juist in zonlicht tot hun recht komen en toch maar weinig energie verstoken.

Volgens Oostra kan de spiegeltechnologie vrij makkelijk aangepast worden voor deze nieuwe toepassing. ’Het voordeel is dat we altijd voor de automotivemarkt hebben ontworpen. Daar zijn de eerste vragen altijd betrouwbaarheid en temperatuurbereik.‘

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

Op dit moment is Miortech in gesprek met verschillende investeerders voor Etulipa. Het bedrijf wil displaypanelen gaan leveren aan systeemintegratoren. Binnen negen maanden denkt het een demonstrator klaar te hebben.