Pieter Edelman
26 September 2017

De Britse chipontwerper Imagination Technologies wil zichzelf voor omgerekend 550 miljoen pond laten overnemen door de Chinese investeringsgroep Canyon Bridge. De Mips-cpu-activiteiten, die sinds 2012 onderdeel zijn van Imagination, zouden buiten de overeenkomst vallen en voor 65 miljoen dollar overgaan naar het Californische Tallwood Venture Capital.

Imagination werd groot met ontwikkelen van gpu’s voor smartphones en was tot voor kort hofleverancier van Apple. Het voerde vijf jaar terug een felle biedingsstrijd met Ceva voor de business en rechten rond de befaamde Mips-processorarchitectuur, waarbij de prijs werd opgedreven tot honderd miljoen dollar. Dit voorjaar ging het echter helemaal mis toen Apple aankondigde eigen gpu’s te gaan ontwikkelen voor zijn Iphones. Imagination zette daarop verschillende activiteiten in de etalage.

Algemeen wordt aangenomen dat voor de constructie is gekozen om de Amerikaanse autoriteiten te omzeilen. Het Witte Huis gaf Canyon Bridge eerder deze maand nul op rekest toen het Lattice Semiconductor wilde overname, vanwege nationale-veiligheidsredenen. Aangezien Mips een Amerikaanse business is met eveneens belangen voor de nationale veiligheid, is het niet ondenkbaar dat de autoriteiten ook deze overname zouden blokkeren.