Pieter Edelman
19 June 2018

Mips Tech, het bedrijf achter de Mips-processorarchitectuur, is overgenomen door Wave Computing, een van Silicon Valley-starters die deep learning-ic’s op de markt willen brengen. Het zegt de overname te willen gebruiken om ai-capabele embedded platforms te gaan leveren. Het bedrijf was al gebruiker van Mips-cores in zijn ic’s, die bedoeld zijn voor training van ai-systemen in het datacentrum.

Mips is traditioneel een van de belangrijke embedded processorarchitecturen, maar heeft het de laatste jaren zwaar nadat het zich door Arm de kaas van het brood liet eten. Het bedrijf werd in 2012 werd na een biedingsstrijd overgenomen door Imagination, maar de gpu-maker moest Mips vorig jaar weer afstoten toen het zelf in zwaar weer kwam. Evengoed zijn er nog altijd veel gebruikers van de Mips-architectuur, die zich laat schalen van energiebewuste implementaties tot high-performance multicore uitvoeringen in 32 en 64 bit.

Wave Computing is een van die gebruikers. Diverse kopstukken bij Wave bekleedden eerder hoge posities bekleed bij Mips, dus de keuze voor die architectuur om de huishoudelijke taken in diens dataflow-processoren uit te voeren, lag voor de hand. Mips zal na de overname gewoon onder eigen naam doorgaan met het leveren van zijn cores aan derden.

kunstmatige_intelligentie