Pieter Edelman
18 December 2018

De eigenaar van Mips, Wave Computing, is voornemens de processorarchitectuur opensource te maken. Daarmee wil het bedrijf Mips nog enigszins relevant houden in het tijdperk van Arm en de opensource nieuwkomer Risc-v.

Net als bij Risc-v behelst het opensourceprogramma geen daadwerkelijke chipontwerpen, maar draait om de beschrijvingen van de instructieset (isa). Wave wil de laatste versies van de 32 en 64 bit Mips-instructiesets vrij beschikbaar maken, plus extensies voor onder meer dsp, simd, multithreading en virtualisatie.

Wave heeft nog geen details bekendgemaakt van zijn Mips Open-programma. Zo is nog niet bekend onder welke licentie de ontwerpen vrijgegeven zullen worden, maar Wave zegt wel dat chipmakers die de specificatie gebruiken hun ontwerpen niet ook openbaar hoeven te maken. Wel worden de documenten alleen beschikbaar voor geregistreerde leden.

Open

Mips is van oudsher een belangrijke embedded architectuur en is nog altijd een grote speler, maar werd het afgelopen decennium wel steeds minder relevant naarmate Arm een steeds groter deel van zijn markt afsnoepte. De processoractiviteiten waren in 2012 nog onderwerp van een overnamestrijd die Imagination uiteindelijk won met een bod van 100 miljoen dollar, maar toen Imagination vorig jaar in de problemen kwam, werden ze op straat gezet. In juni nam Wave Mips onder zijn hoede.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Het bedrijf gebruikt de cpu-architectuur als vehikel voor zijn ai-accelerators. Om die reden zou het gebaat zijn bij een gezond ecosysteem rond de processoren. De stap komt echter wel laat, want ondertussen is Risc-v al als het opensource-cpu-lievelingetje boven komen drijven. Mips is echter wel veel volwassener. Van Risc-v zijn veel features nog in ontwikkeling en het software-ecosysteem is nog een stuk beperkter dan bij Mips.