Erica Prins is hoofd communicatie Benelux en Scandinavië bij Atos. De Ecarga-app is momenteel beschikbaar voor versie 2.2 van Android en te downloaden via Google Play. Ondersteuning voor IOS volgt binnenkort.

13 September 2013

Atos heeft een applicatie ontwikkeld die bestuurders van elektrische voertuigen de dichtstbijzijnde oplaadpunten toont op hun smartphone of tablet. Een blik onder de motorkap van deze Ecarga-app.

Binnen vijf jaar staan er over de hele wereld ruim 7,7 miljoen laadpunten voor elektrische voertuigen – auto‘s, motoren en fietsen. Complexe IT-systemen zullen deze met elkaar verbinden, ze uitlezen, de verzamelde gegevens verwerken, klanten factureren en informatie uitwisselen met de eindgebruikers, de bestuurders. Voor hen heeft Atos-onderdeel Worldgrid een app ontwikkeld waarmee ze overal ter wereld de dichtstbijzijnde laadpunten kunnen vinden.

Op dit moment ’kent‘ de Ecarga-app wereldwijd meer dan vijftienduizend oplaadstations, waaronder de 806 beschikbare punten in Nederland. De applicatie lokaliseert deze op een kaart en genereert een overzicht van de dichtstbijzijnde bij parkeergarages, winkelcentra en luchthavens. Dankzij filters per land, type aansluiting, taal of uitbater van de laadpaal kunnen gebruikers zeer nauwkeurig zoeken. Ook kunnen ze onderling informatie uitwisselen.

Wanneer de database van Atos wordt bijgewerkt, krijgen gebruikers toegang tot nieuwe oplaadpunten. Daarnaast biedt de applicatie geavanceerde functionaliteit zoals routeplanning, reservering van laadpalen en monitoring van laadprocessen. Nieuwe functies en toepassingen zijn eenvoudig te integreren om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de waardeketen, van eindgebruikers tot infrastructuurbeheerders.

Atos Ecarga 01

Demo

Ecarga slaat alle relevante gegevens over laadpunten op in een SQLite-database op het apparaat waarop het draait. Om ze te ontsluiten, gebruikt het Google Maps. Nu wordt de lokale database nog ververst door een update van de applicatie te downloaden vanuit de appstore. Binnenkort komt er echter een nieuwe versie met een feature die voorziet in regelmatige updates via Rest-services, die nu al beschikbaar zijn op de back-endsystemen.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Op dit moment is het mogelijk om via de app gegevens uit te wisselen over onder meer nieuwe laadpunten en storingen. De nieuwe versie zal worden geïntegreerd met sociale netwerken als Twitter, Facebook en Google+. Gebruikers zullen dan ook online informatie met elkaar kunnen delen.

De app is opgezet met schaalbaarheid in het achterhoofd. De toegepaste systeemarchitectuur zorgt ervoor dat Ecarga kan omgaan met de groei van de gebruikersdatabase en het toenemende aantal laadpunten. De oplossing is ook beschikbaar als software-as-a-service (Saas), een andere manier om schaalbaarheid te realiseren.

Als onderdeel van de promotieactiviteiten rond smart charging levert Atos Ecarga aan Audi in Duitsland. Het beheer van de laadinfrastructuur voor de vloot van deze autofabrikant loopt via het OCPP 1.5-protocol, dat communicatie mogelijk maakt met de laadinfrastructuren van andere leveranciers. In een proefproject hebben Audi en Atos Ecarga daarbovenop geïnstalleerd. Deze demo is onderdeel van een initiatief om de e-mobiliteit in Duitsland te stimuleren en de lancering van innovatieve elektrische voertuigen te versnellen.

Atos Ecarga 02

Opensource

De Ecarga-applicatie zelf is onderdeel van een internationaal project waarin de deelnemers een breder pakket van complexe functionaliteit voor elektrische voertuigen ontwikkelen. Het startsein hiervoor heeft twee jaar geleden geklonken. De app heeft Atos echter pas recentelijk gebouwd. Na het vaststellen van de technische specificaties en het ontwerp begin dit jaar heeft het de rest van het traject in slechts enkele maanden afgerond.

Bij de ontwikkeling heeft Atos de Eclipse-gebaseerde Titanium-omgeving gebruikt. Hiermee zijn applicaties te creëren die op verschillende apparaten en besturingssystemen draaien. Daarnaast biedt Titanium alle faciliteiten voor de benodigde interactie met back-endservices.

Alle functies en elementen die direct of indirect deel uitmaken van de applicatie heeft Atos gebaseerd op opensource technologie. De broncode geeft het echter niet vrij, omdat de Ecarga-app een belangrijk onderdeel vormt van een gelijknamige geïntegreerde oplossing voor het beheer van laadpunten voor elektrische voertuigen. Dit grotere systeem combineert een complete en open set van direct uitrolbare diensten.

Edited by Nieke Roos