Nieke Roos
20 March 2008

Met de kersverse Profession Edition 5.0 zegt Montavista de meest geavanceerde native realtime functionaliteit te leveren voor Linux. Met een gemiddelde responstijd van 5 microseconden evenaren de prestaties zelfs die van de traditionele RTOS‘en. Het bedrijf uit Santa Clara heeft ook de footprint drastisch verkleind, tot onder de 3 Mbyte. Deze vernieuwingen brengen aanzienlijke verbeteringen in netwerkbandbreedte, spraakkwaliteit en stromende video, wat het platform bij uitstek geschikt maakt voor multimediatoepassingen.

Profession Edition 5.0 is gebaseerd op versie 2.6.18 van het Linux-hart en de tijdkritische functionaliteit van de eerdere Pro-uitgaven, uitgebreid met de laatste realtime-patches die zijn ontwikkeld onder leiding van kernelbeheerder Ingo Molnar. Zo beschikt het platform nu onder meer over high-resolution timers. Op een 2 GHz Pentium M met 1 Gbyte Ram ligt de gemiddelde responstijd rond de 5 microseconden, zowel in de kernelruimte als in user-space. Worst-case is dit respectievelijk 25 en 26 µs. Met deze cijfers kan het besturingssysteem de concurrentie aan met de traditionele, bedrijfseigen RTOS‘en.

Montavista claimt dat versie 5.0 de kleinste footprint heeft van alle Linux-smaken voor algemeen gebruik. Het platform is verkrijgbaar in twee configuraties: een op basis van de GLibC-bibliotheek en een op basis van het economische UCLibC. De laatste variant heeft een omvang van minder dan 3 Mbyte, waarmee de voetafdruk 75 procent kleiner is dan die van traditionele embedded Linux-systemen.

Behalve een kleinere responstijd en footprint biedt de nieuwe Professional Edition ook beter presterende toepassingen via de laatste versie van de Gnu C/C++-compiler. GCC 4.2.0 gebruikt technieken als autovectorisatie en interprocedurele optimalisatie om de performance op te krikken en lokale lijsten om het debuggen te stroomlijnen. Daarnaast ondersteunt het besturingssysteem IPv6 voor beter beheersbare, snellere en veiligere internetconnectiviteit en USB On-The-Go voor directe communicatie zonder een tussenliggende pc.

Techwatch Books: ASML Architects

Ook de bijbehorende ontwikkelomgevingen heeft Montavista flink opgepoetst. De nieuwe Application Development Kit (ASK) 5.0 bestaat uit een verzameling plug-ins voor Eclipse, waaronder de grafische IDE-component Devrocket. Daarnaast voorziet het pakket in een breed scala aan hulpmiddelen. Edition Management ontdekt andere Montavista-installaties en biedt build- en debugtoegang tot de bijbehorende toolketens en Linux Support Packages (LSP‘s). Met Target Management zijn doelsystemen op afstand te beheren via een SSH-verbinding. Memory Usage Analysis brengt het geheugengebruik in kaart, terwijl Memory Debugging lekken helpt te vinden. Performance Analysis maakt een statistisch profiel van het systeem en de toepassingen. Virtual Target Platform levert een compleet bootable virtueel Pro 5.0-systeem.

Versie 5.0 van de Platform Development Kit is een volledige Eclipse-omgeving om ontwikkelplatforms te bouwen. Op Devrocket en Virtual Target Platform na bevat dit pakket alle gereedschappen van de ADK. Extra zijn de Platform Image Builder, waarmee de platforms zijn samen te stellen, en het Trace Analysis-tool, voor het maken van tracebestanden om de systeemwerking nauwkeurig te volgen.