29 October 2013

Op zijn blog heeft Motorola bekendgemaakt te werken aan een modulaire smartphone. Onder de codenaam Ara ontwikkelt de Advanced Technology and Project-groep van de Google-dochter een open hardwareplatform voor mobieltjes die consumenten als legosteentjes in elkaar kunnen klikken. Hierbij hebben de Amerikanen de krachten gebundeld met de Helmondse student Dave Hakkens, die rond zijn vergelijkbare Phonebloks-concept al een hele community heeft opgezet.

Hakkens werd wereldnieuws met zijn idee om een smartphone te maken die bestaat uit eenvoudig los te koppelen componenten. Het concept kent bijvoorbeeld aparte modules voor de processor, het geheugen en de camera. Een dergelijk mobieltje kunnen consumenten geheel naar wens samenstellen (meer of minder krachtigere CPU, meer of minder opslag, hogere of lagere resolutie) en kapotte of verouderde onderdelen zijn eenvoudig te vervangen. De student van de Design Academy Eindhoven is nu druk bezig om zijn idee gerealiseerd te krijgen.

Motorola_Ara
Net als Phonebloks bestaat Motorola‘s Ara-concept uit losse modules die gecombineerd in een frame een smartphone vormen.

Het afgelopen jaar heeft Motorola binnen het Ara-project heel toevallig precies hetzelfde concept ontwikkeld: losse modules die gecombineerd in een frame een smartphone vormen. ’Wij willen doen voor hardware wat Android heeft gedaan voor software: een levendig ecosysteem creëren van third-party ontwikkelaars‘, schrijft het bedrijf op zijn blog. Met Hakkens wil het de volgende stap zetten. ’Wij hebben het diep technische werk gedaan; Dave heeft een hele community opgebouwd. De kracht van open vereist beide.‘

Motorola gaat de Phonebloks-gemeenschap betrekken bij het hele ontwikkelproces. Deze winter verwachten de Amerikanen de alfarelease uit te brengen van de Module Developer‘s Kit. Vervolgens willen ze een uitnodiging uitsturen aan ontwikkelaars om modules te creëren voor het Ara-platform.

ASML special