Nieke Roos
30 June 2006

Begin juni bracht DP Acquisition 2006 een bod uit op het gehele aandelenkapitaal van TTP Communications. De nieuwgevormde Motorola-dochter is bereid om 151 miljoen euro uit te trekken voor de specialist in halfgeleider-IP en softwareplatformen voor draadloos. Dat is aanzienlijk meer dan de huidige marktwaarde van het bedrijf uit het Britse Melbourn. Het bestuur van TTPCom is akkoord met de overname. Als de aandeelhouders ook instemmen, is de deal naar verwachting de tweede helft van dit jaar in kannen en kruiken.

0663017825000
De DVB-H-technologie van beoogd Motorola-onderdeel TTPCom maakt het mogelijk om televisie te kijken op een mobieltje.

Met de overname krijgt Motorola niet alleen TTPCom in handen maar ook het Ajar-applicatieraamwerk, waarop het al sinds eind vorig jaar een licentie heeft. Volgens marktonderzoekbureau Gartner Dataquest past de software goed bij de original design manufacturer (ODM)-strategie van de halfgeleidergigant. Ajar maakt het mogelijk toepassingen onafhankelijk van de onderliggende hardwareconfiguratie te ontwikkelen, waardoor Motorola mobieltjes van verschillende ODM‘s kan voorzien van een en hetzelfde applicatieframework.

Daarnaast is TTPCom een belangrijke speler in intellectueel eigendom. Zijn uitgebreide portefeuille draadloze technologie heeft al verschillende bedrijven op weg geholpen in de markt voor basisbandprocessoren, waaronder Analog Devices en Intel. Hoewel het nog onzeker is of Motorola licenties zal blijven verstrekken op de silicium-IP, ziet Dataquest daar interessante mogelijkheden. Zo zou het bedrijf voor meer nieuwkomers in de basisband kunnen zorgen en zelfs voet aan de grond kunnen krijgen in opkomende convergentiemarkten, zoals camera‘s met geïntegreerde 3G-modems.

Waar Motorola voor de eigen handsetontwerpen van oudsher aanklopt bij aanbieders als Qualcomm en spin-off Freescale, gebruiken zijn ODM-partners een veel breder scala aan basisbandoplossingen. Dataquest verwacht dat de acquisitie de ODM-strategie van de halfgeleidergigant verbreedt en daarmee de druk op de huidige leveranciers opvoert. In combinatie met de Ajar-software zullen TTPComs licenties op silicium-IP meer strategische opties opleveren en voor meer concurrentie zorgen in de toeleverketen, terwijl Motorola controle houdt over de kwaliteit.