NEC Electronics heeft een amorf-silicium TFT-lcd-scherm ontwikkeld dat 3D-beelden kan laten zien. Het display is autostereoscopisch, wat wil zeggen dat er geen hulpmiddelen als een brilletje voor nodig zijn. De beelddiagonaal is 12,1 inch en de tweedimensionale resolutie is SVGA. Het scherm dat vooralsnog naamloos door het leven gaat, is voorzien van NEC‘s eigen Horizontal Double-Density Pixel-technologie (HDDP), waarin de horizontale resolutie in feite is verdubbeld om naar elk oog een iets ander beeld te sturen. Zo ontstaat de illusie van ruimtelijkheid.
Bij de meeste kleuren-lcd‘s bestaan alle pixels uit drie rechthoekige subpixels, voor elke elementaire kleur een. Gewoonlijk valt de lange zijde van de rechthoek samen met de verticaal van het beeldscherm; de drie korte zijdes samen zijn bij elkaar even lang als de lange zijde, zodat de pixel in zijn geheel vierkant is. Eén manier om een 2D-scherm om te bouwen tot een 3D-exemplaar is om iedere subpixel verticaal in tweeën te splitsen. Dat kost echter horizontale resolutie.
NEC pakte het anders aan. De Japanners roteerden de pixels negentig graden, zodat de subpixels boven in plaats van naast elkaar komen te liggen. De splitsing om er een 3D-display van te maken, kost vervolgens amper horizontale resolutie. Elke verticale kolom van subpixels stuurt vervolgens een iets ander beeld naar ieder oog. NEC legt op het web het principe uit in een kleine diashow: www.nec-lcd.com/en/technology/vit_hddp_mov.html.
Hoewel 3D-schermen vooral in Amerikaanse bioscopen aan populariteit winnen, ziet NEC ook kansen voor de technologie in de medische en industriële hoek. Behalve het nieuwe 12,1 inch exemplaar hadden de Japanners al eerder een 2,5 inch model gepresenteerd.