Nieke Roos
18 February 2019

Nedap heeft het afgelopen jaar 191,4 miljoen euro omgezet, vijf procent meer dan in 2017. Vertrekkend cfo Eric Urff kon een winst rapporteren van 17,1 miljoen. Dat is weliswaar 39 procent minder jaar op jaar, maar in het nettoresultaat van 2017 zat ook de verkoop van beveiligingsspecialist Nsecure verdisconteerd. De marktgroepen Healthcare en Livestock Management lieten robuuste omzetgroei zien; bij Retail namen de inkomsten significant af. Identification Systems en Security Management deden het iets beter, Light Controls en Staffing Solutions iets slechter. Ultimo december stonden er 681 fte op de loonlijst, tegen 637 eind 2017.

Nedap hoofdkantoor Groenlo_web

In 2018 heeft Nedap de herinrichting van zijn toeleverketen afgerond. In de loop van het jaar is deze steeds beter gaan draaien. Doel was om structureel vier miljoen per jaar aan kosten te gaan besparen; in 2018 is dat gelukt. De productie en logistieke activiteiten hebben de Groenloërs grotendeels afgebouwd en ondergebracht bij partners. Dit drukt niet alleen de kostprijzen, maar zorgt er ook voor dat de marktgroepen zich meer kunnen focussen op de ontwikkeling en vermarkting van eigen producten. Ook de verkoop van niet-kernactiviteiten, zoals Nsecure, draagt hieraan bij.

Eric Urff verlaat Nedap uiterlijk eind dit jaar. Het bedrijf en zijn cfo gaan in goed overleg uit elkaar. Na een dienstverband van bijna vijf jaar wil Urff een nieuwe stap maken in zijn carrière.