Nieke Roos
29 September 2015

Een Europees consortium onder leiding van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova) gaat een gecombineerde camera en spectrometer ontwerpen en bouwen voor de European Extremely Large Telescope (E-ELT). Daartoe heeft het een contract getekend met de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). De Mid-infrared E-ELT Imager and Spectrograph (Metis) wordt een van de eerste instrumenten op de nieuwe reuzentelescoop, die in aanbouw is in Noord-Chili en met zijn hoofdspiegel van 39 meter de grootste voor optisch-infrarood licht ooit wordt.

Nova_Metis_01
Beeld: G. Kroes/Metis

De E-ELT zal over tien jaar beelden opleveren van het heelal die ruim tien keer zo scherp zijn als die van de Hubble-ruimtetelescoop. Metis gaat waarnemen op de langere infraroodgolflengtes en completeert daarmee de andere twee eerstefase-instrumenten, de integrale veldspectrograaf Harmoni en de bijna-infraroodcamera Micado. Nova is ook partner in het consortium dat de Micado bouwt.

Met Metis kunnen astronomen de vroegste stadia van planetenstelsels onderzoeken, water en organische moleculen vinden in de protoplanetaire schijven rond jonge sterren en de eigenschappen van exoplaneten tot in detail bestuderen. De geschiedenis van ons eigen zonnestelsel en de groei van superzware zwarte gaten staan op het verlanglijstje. Metis kan worden gezien als de opvolger van de mid-infraroodinstrumenten op ESO’s bestaande Very Large Telescope in Chili.