Paul van Gerven
20 June 2017

Na een duikeling vorig jaar heeft Nederland weer een prominente plaats ingenomen op de Global Innovation Index, jaarlijks opgesteld door Cornell University, businessschool Insead en de World Intellectual Property Organization (Wipo). In 2016 tuimelde Nederland van een vierde naar de negende plaats, maar dat was voor een groot deel te wijten aan het ontbreken van data. Nu die data wel beschikbaar zijn, herstelt Nederland zich en klimt het zelfs verder door naar de derde plaats.

Zwitserland voert de lijst aan, gevolgd door Zweden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk completeren de top vijf. België daalde enkele plaatsen naar plek 27.

De Wipo stelde ook een lijst op met ‘s werelds meest innovatieve regio’s, gemeten aan de hand van het aantal patentaanvragen. Eindhoven noteert daarin een achttiende plaats, ver achter de nummer een Tokio-Yokohoma. Shenzen-Hongkong en Silicon Valley claimen respectievelijk een tweede en derde plaats. Opmerkelijk is het aandeel van Philips in het totaal aantal patentaanvragen uit de Brainport: bijna 85 procent. Geen enkel ander cluster leunt zo sterk op één bedrijf.