Pieter Edelman
1 March 2016

Twee Nederlandse ondernemers hebben een crowdfunding-campagne gelanceerd voor een fysieke wachtwoordmanager; gebruikers moeten dit Vaulteq-kastje thuis aan hun router hangen en kunnen via apps en browser-plug-ins wachtwoorden opvragen. Ze beogen daarbij een uniek wachtwoord voor elke dienst of website. De wachtwoordmanager kan ook gebruikt worden voor de beveiligde opslag van bankgegevens, notities en andere data. Het tweetal wil hiervoor vijftigduizend dollar ophalen. Op het moment van schrijven is hiervan negen procent toegezegd.

Met het initiatief wil het tweetal de veiligheid van wachtwoordgebruik verbeteren. Veel mensen hebben slechts simpele wachtwoorden, omdat goede en complexe versies te lastig te onthouden zijn. Ook wordt hetzelfde wachtwoord vaak ingezet voor verschillende diensten, terwijl het beter zou zijn om voor elke dienst een uniek wachtwoord te hebben. Om dat op te lossen, worden soms webgebaseerde wachtwoordmanagers ingezet die complexe en unieke wachtwoorden kunnen onthouden. Maar, zo vinden de twee ondernemers, daarbij wordt het beheer in handen van een derde partij gelegd.

Met de Vaulteq blijven de wachtwoorden bij de gebruiker in eigen beheer. Door de software opensource te maken, willen de initiatiefnemers garanderen dat deze vrij is van achterdeurtjes. Ze beloven ook dat de software continu bijgewerkt zal worden. Het is de bedoeling dat het kastje plug-and-play werkt in het eigen thuisnetwerk. Voor benadering op afstand moet de gebruiker een vpn configureren of een betaald abonnement afnemen.