Pieter Edelman
11 April 2017

Het Amsterdamse Magnitude Space wil op korte termijn een satellietgebaseerd iot-netwerk opbouwen dat moet gaan concurreren met technologieën zoals lora, nb-iot en Sigfox. Het bedrijf heeft hiervoor een eerste investering van een miljoen euro opgehaald. Dit jaar nog wil het de eerste van een serie nanosatellieten lanceren en volgend jaar wil het operationeel zijn.

Het grote voordeel van de satellietgebaseerde aanpak is dat het wereldwijde dekking biedt, terwijl de alternatieve zenders binnen enkele kilometers van een ontvanger moeten zijn. Het lanceren van satellieten is echter kostbaar en netwerkfunctionaliteit voor iot-toepassingen mag in de regel hooguit een paar euro per jaar kosten.

Magnitude hoopt dit met schaalgrootte op te lossen en is daarom sinds zijn oprichting vorig jaar voornamelijk bezig met businessontwikkeling. In het voordeel van het bedrijf speelt dat er geen continue dekking nodig is. Ook is de hoeveelheid verzonden data in de regel klein.

Het bedrijf mikt op een netwerk van 48 satellieten in een lage baan, waarbij elke locatie op aarde minimaal een keer per dag voorzien wordt. Met een eigen zender die weet wanneer de satellieten overkomen, worden databerichten samen met tijd en locatie doorgeseind. De batterij hiervan moet ongeveer tien jaar meegaan. Via acht grondstations worden de gegevens van de satellieten uiteindelijk naar een cloud naar keuze gestuurd.

BCe24 save the date