Dit jaar was er voor het eerst een grote delegatie Nederlandse ondernemingen mee naar de Consumer Electronics Show. Mede dankzij Startupdelta konden tientallen starters hun producten tonen, maar ook andere Nederlandse bedrijven wisten de weg naar Las Vegas te vinden.
Traditioneel vormt de Consumer Electronics Show (Ces) in Las Vegas de aftrap van het nieuwe technologiejaar. Bijna iedereen die in de verte iets te maken heeft met consumentenelektronica toont er zijn snufjes. Velen grijpen de beurs zelfs aan om paradepaardjes te onthullen.
Daar zit de nodige gekkigheid tussen, zeker nu alles ineens ‘slim’ en verbonden lijkt te moeten zijn. Wat te denken van een haarborstel die je borstelpatronen analyseert, een slimme spijkerbroek die je via trillingen in je broekspijp de weg wijst en een slimme drinkfles die je persoonlijke hydratatiedoelen in de gaten houdt? De laatste jaren klinkt er dan ook vaak een sarcastische ondertoon door in berichtgeving over de Ces.
Maar de ruis mag hoog zijn, er is wel degelijk signaal. De Ces maakt duidelijk wat de belangrijke technologietrends worden de komende tijd, en niet alleen binnen de consumentenelektronica. Het is ook een lakmoesproef voor nieuwe technologieën en producten; door de massale aandacht vormen de reacties een aardige indicatie voor de levensvatbaarheid van nieuwe ontwikkelingen. Kortom: het is nog steeds een serieuze aangelegenheid.
En dit jaar was er voor het eerst een grote delegatie vanuit Nederland. Met dank aan Startupdelta, dat een handelsmissie naar Silicon Valley en de Ces organiseerde. Volgens de organisatie waren er dertig startende ondernemers mee, van wie er tweeëntwintig met een standje op het Holland Startup Pavillion of daarbuiten stonden. Los van de handelsmissie waren er nog negen andere Nederlandse bedrijven te vinden in de beurscatalogus.
Enkele zijn oude bekenden. Zo mocht uiteraard Philips niet ontbreken, hoewel als Amerikaanse onderneming geregistreerd in de beurscatalogus. Alleen Philips’ licentietak stond er vanuit Nederland, terwijl Lighting er vanuit België was. Het is dus een beetje afhankelijk van hoe je wilt tellen. Een ander bekende was Greenpeak, dat als Nederlandse onderdeel van de Amerikaanse eigenaar Qorvo aanwezig was. Maar de bulk bestond uit starters en andere kleine bedrijven. Een bloemlezing.
Alles voor de audiofiel

Wat opviel was het grote aanbod aan audiogerelateerde bedrijven. Axign, Crystal Cable, Kharma, Kien, Sbooster en Van den Hul profileerden zich op de Ces allemaal met producten die een beter geluid moeten opleveren.
Het Bredase Kharma richten zich op luxe audio-installaties. Kien onthulde op de beurs zijn modulaire draadloze speakersysteem met een subwoofer en losse satellietspeakers. Die luidsprekers zijn vrij te plaatsen en de muziek kan de gebruiker door het huis heen ‘volgen’. Vlak voor de aanvang van de Ces maakte de Amsterdamse start-up bekend 8,5 ton aan investeringen te hebben opgehaald.
Anderen zoomen meer in op specifieke onderdelen van de audioketen. Het Enschedese Axign, dat in 2014 werd uitgesponnen uit Axiom-IC, toonde op de Ces zijn programmeerbare versterker waarmee iedereen de muziekbeleving naar eigen smaak kan instellen. Sbooster uit Ruinen pakt de stroombronnen van a/v-apparatuur aan, terwijl het Arnhemse Crystal Cable zicht richt op audiokabels. Van den Hul uit Vaassen biedt een reeks aan versterkers, filters, naalden voor platenspelers en kabels.
Een gloeilamp als projector

Beam Labs biedt een beamer die je in een lampfitting kunt schroeven. Het nut ervan zal niet voor iedereen direct duidelijk zijn, maar usecases zijn er genoeg. De beamer is compact genoeg om standaard in een tas te hebben. Hij kan in een hanglamp worden geschroefd boven bijvoorbeeld een vergadertafel, zodat iedereen om de presentatie heen zit. Maar hij kan ook plat worden neergelegd om elke muur in een beeldscherm of televisie om te toveren. Het voorstel haalde vorig jaar meer dan 750 duizend dollar op op Kickstarter en won een IF Design Award en Red Dot Design Award. Op de Ces was het weer raak: het bedrijf uit Leerdam ontving een Ces Innovation Award in de Smart Home-categorie.
Energetisch inzicht

Voor consumenten of bedrijven die bewuster met energie willen omspringen, is het niet altijd evident hoe ze dat moeten aanpakken. Vaak is het lastig in te schatten hoeveel een apparaat nu precies verbruikt, zeker als er ook nog low-power- en slaapstanden zijn. Er zijn stroommeters op de markt om dat inzichtelijk te maken, maar die werken doorgaans per apparaat en bieden niet zo fijnmazig inzicht.
Ipsum Energy uit Enschede wil dat oplossen door het stroomverbruik in de meterkast te analyseren. De Universiteit Twente ontwikkelde algoritmes waarmee elk aangesloten apparaat in het huis precies kan worden geïdentificeerd aan niks meer dan de elektronenstroom in de meterkast. Vervolgens kan daarmee realtime inzicht worden gegenereerd in het verbruik van minuut tot minuut, wat de bewoner of gebouwbeheerder de handvatten geeft om het verbruik terug te dringen.
Inzicht in hardlopen

Hardlopen is ongekend populair; om te beginnen, is niet meer nodig dan een paar fatsoenlijke schoenen en een dosis motivatie. Maar dat ongestructureerde karakter maakt dat veel mensen niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Al snel komen ze niet meer verder in hun opbouw, of ze lopen blessures op.
Ato-Gear uit Eindhoven wil dat oplossen met een paar hightech inlegzooltjes. Acht druksensoren meten gedurende het rennen de plaatsing en belasting van de voet en sturen die gegevens door naar een klein device op de schoen. Via een bluetoothverbinding en smartphone kunnen die data vervolgens worden omgetoverd tot inzichten in het looppatroon en tips om verder te komen.
Minder geklooi met 3d printen

Wie zelf aan de slag wil met 3d printen merkt dat dat best lastig kan zijn. Niet alleen vanwege de nieuwe kennis en vaardigheden die nodig zijn om 3d-modellen te maken maar ook vanwege allerlei laagniveaudetails: hoe maak je een model gereed voor een specifieke 3d-printer, hoe laat je de computer goed met het apparaat communiceren, dat soort dingen.
Printr dook afgelopen twee jaar in dat gat. De oplossing van deze Amsterdamse start-up bestaat uit twee onderdelen. Deel een is Formide, een cloudplatform waarmee modellen beheerd en gedeeld kunnen worden en geschikt gemaakt voor elk materiaal en elk printermodel. Deel twee is The Element, een genetwerkt stand-alone apparaatje dat een grote verscheidenheid aan 3d-printers kan aansturen. Formide en The Element moeten samen zorgen voor een soepele workflow om modellen richting de 3d-printer te sturen.
Diervriendelijke drones

Drones mochten natuurlijk ook niet ontbreken in Las Vegas, maar strikt genomen was de ‘Consumer Electronics Show’ een beetje een misplaatste naam voor de twee Nederlandse vertegenwoordigers: zowel het Delftse Birds.ai als het Enschedese Clear Flight Solutions richten zich op de professionele markt.
Birds.ai houdt zich bezig met automatische analyse van luchtbeelden. De Delftse software kan bijvoorbeeld het aantal planten en de gezondheid ervan op een akker in kaart brengen, en daar uiteraard een arsenaal statistische bewerkingen op loslaten. Ook kan hij op zoek naar beschadigingen in windmolens of hoogspanningsmasten. Het platform is een spin-off van de Dutch UAS Foundation, een project om rangers te helpen in hun strijd tegen neushoornstroperij door ze via analyse van luchtbeelden te voorzien van de nodige informatie.
Clear Flight Solutions komt voort uit de Universiteit Twente en ontwikkelt drones met het uiterlijk en vluchtgedrag van roofvogels. Die kunnen gebruikt worden om op diervriendelijke wijze vogels weg te jagen, bijvoorbeeld van vliegvelden of boomgaarden. Het bedrijf gebruikt de drones ook juist om dierpopulaties in kaart te brengen.