Bram_Nauta

Bram Nauta is hoogleraar IC-design aan de Universiteit Twente.

14 March 2008

Mensen, wij sterven uit. U leest deze column in Bits&Chips, dus u heeft toch op zijn minst enkele nerdcomponenten in uw DNA. Managers, vage regelneven en -nichten hebben het roer overgenomen en gebruiken ons als productiemiddel om er zelf beter van te worden. Techniek is te goedkoop en te gemakkelijk geworden, daarom kunnen die alfa‘s er ook mee omgaan en ons aan het werk zetten. Zij verdienen het geld en maken de regels. Dit moet anders en snel een beetje.

Als eerste stap moeten we vanaf nu alleen ondoorgrondelijke technologie maken die alleen wij nerds begrijpen. Doe er geen handleiding bij en als je al wat wilt documenteren, doe dat dan als commentaar in de softwarecode. Dat is voldoende voor ons.

Maak technologie die wij alleen nodig hebben, dus simulatoren, games, rekenmachines en zo. Iets waar HP ooit mee begonnen was voordat ze van die suffe printertjes gingen maken, waar met name helpdeskmanagers en gladde inktpatroonverkopers in foute pakken beter van worden.

De alfa‘s zullen ons eerst negeren, maar hun technologie zal niet met ze meegroeien en hun ontwikkeling komt langzaam tot staan. Echte mannen bestaan sowieso al lang niet meer in deze wereld, omdat al het onderwijs in de lagere regionen door deeltijdjuffen wordt gegeven die nog geen staartdeling durven maken. Ze missen het goede voorbeeld en bellen een helpdesk in plaats van dat ze even de schroevendraaier of soldeerbout pakken. We gaan ze langs de weg zien zitten, jankend op de vangrail met een vastgelopen Tomtom in hun bleke handjes.

Techwatch Books: ASML Architects

Ondertussen hebben wij onze zaakjes goed voor elkaar. We hebben zelf datingsites opgezet waar nerds nerdinnetjes kunnen ontmoeten. Onze kindernerdjes die er gaan komen, sturen we naar scholen waar alleen nog maar techniek wordt onderwezen. Voor onze nerdjes die toch een beetje te veel alfagenen hebben, hebben we speciale technieken ontwikkeld. Onze bionanorobotjes sporen ze op en terwijl ze slapen worden ze ontdaan van fout DNA.

We ontwerpen onze eigen speeltjes, zoals hele snelle auto‘s (en besluiten lekker geen flitspalen te ontwikkelen). De hele dag gaan we gamen op onze 256 core Pentiumpjes (Linux gebaseerd natuurlijk) en onze camera‘s houden de rest van de wereld wel in de gaten. We gaan feesten houden, waar we onze technologie aan elkaar vertellen en zo krijgen we een groot netwerk waar technologiekennis weer macht betekent. We laten de alfa‘s ons huis schoonmaken en onze schoenen poetsen. Managers hebben we niet nodig want wij zijn slim genoeg om zelf te weten wat we moeten doen. We maken gewoon wat afspraken – zoals we vroeger de wet van Moore al hadden. Alles past toch wel in ons open platform. En als het niet past, dan hacken we wel code aan elkaar. Ooit een manager of accountant nodig gehad bij je hobbyproject? Nou dan!

De munteenheid is niet meer de dollar of de euro, maar de computational equivalent (CE). Dit betekent dat wij nerds steeds rijker worden, omdat wij de rekenkracht zelf ontwikkelen. Typische alfadiensten worden zo veel goedkoper voor ons. De alfa‘s hebben steeds meer CE‘s nodig om in leven te blijven en gaan langzaam uitsterven. Wat een heerlijke wereld hebben we dan!

U denkt misschien: ’Wat een extreem betoog!‘ Maar als Geert Wilders zo veel media-aandacht krijgt voor soortgelijke kolder wil ik ook wel eens wat aandacht voor de nerds.