Pieter Edelman
10 April 2018

It-bedrijf Info Support en het in Utrecht gevestigde Brain Technology Institute (BTI) hebben augmented-reality-applicatie ontwikkeld voor neurochirurgie. Met behulp van de Hololens van Microsoft ziet de gebruikt bloedvaten en andere structuren driedimensionaal over de patiënt geprojecteerd. De twee partners willen de toepassing in eerste instantie inzetten voor patiëntvoorlichting en educatie, en uiteindelijk ook voor chirurgie. Daarvoor is nog wel een aanvullend certificeringstraject nodig.

Een van de grote beloftes is dat de applicatie het makkelijker maakt voor neurochirurgen om te navigeren tijdens een operatie. ‘Het huidige navigatiesysteem dat bij operaties wordt gebruikt, laat op een scherm zien waar specifieke structuren in het brein zitten. Dit is een geavanceerd systeem, maar het blijft tweedimensionaal, en bovendien is dit soort systemen erg kostbaar’, vertelt Tristan van Doormaal, Neurochirurg van het UMC Utrecht en een van de initiatiefnemers van de pilot.

Naast het koppelen van 3d-modellen aan het beeld van de patiënt, zijn de initiatiefnemers er ook in geslaagd meerder Hololens-brillen aan elkaar te koppelen. Daardoor kunnen verschillende personen hetzelfde hologram bekijken. Info Support en BTI willen de applicatie nog uitbreiden met de mogelijkheid om operaties te simuleren.

De initiatiefnemers denken dat de applicatie niet alleen voordelen heeft wat betreft gebruik, maar ook op kostenvlak. ‘Deze technologie is niet alleen interessant voor de moderne Westerse ziekenhuizen, maar zeker ook voor ziekenhuizen in tweede wereldlanden. De traditionele neuronavigatiesystemen kosten zo’n half miljoen euro om aan te schaffen en dan is een applicatie in combinatie met enkele gekoppelde Hololens brillen aanzienlijk goedkoper;, zegt Max Verhorst, Sales Manager Zorg & Verzekeringen bij Info Support.

BCe24 save the date
Hololens