Alexander Pil
28 February 2012

Mede door een sterk vierde kwartaal heeft Neways het afgelopen jaar een omzet geboekt van 283,9 miljoen euro, 12 procent meer dan in 2010. Daarmee overtrof het EMS-bedrijf uit Son het oude record uit 2007 toen het de boeken sloot bij 281,0 miljoen. Vooral vanuit de industriële, automotive- en halfgeleidersector was de vraag sterk. De omzet van de minder cyclische activiteiten in de medische sector bleef in 2011 min of meer stabiel. Gelet op de bezuinigingen die wereldwijd door nationale overheden in de zorg zijn doorgevoerd, is dit een goede prestatie, vindt Neways zelf. In de defensiesector had het bedrijf meer last van de overheidsbezuinigingen. In 2011 waren er relatief weinig nieuwe en grote meerjarige projecten en was er veel uitstel.

De goede omzetcijfers vertaalden zich niet in een mooie winst. Met een lichte stijging van 2 procent kwam die uit op 5,2 miljoen euro. Ten minste, als de bijzondere reorganisatielasten van 1,4 miljoen buiten beschouwing worden gelaten. Neways stelt dat het tegenvallende rendement wordt veroorzaakt door tijdelijke materiaaltekorten bij toeleveranciers, een aanzienlijke onderbezetting bij een van de Duitse werkmaatschappijen en een relatief hoge belastingdruk.

De orderportefeuille bevatte eind 2011 voor 67,1 miljoen euro aan bestellingen. Dat is op een goed niveau en Neways zegt daarmee een goede uitgangspositie voor 2012 te hebben. Deze maand sloot het bedrijf nog twee grote contracten af. Voor het Duitse elektronicaconcern Thyssenkrupp mag Neways de komende vijf jaar besturingselektronica ontwikkelen en maken voor liften. Paar jaar is daarmee een bedrag gemoeid van ruim 12,5 miljoen euro. Ook ontving Neways een defensie-opdracht ter waarde van meer dan 30 miljoen euro. Details wil het bedrijf niet kwijt maar volgens Eindhovens Dagblad gaat het om onder meer kabelbomen en besturingsmodules voor pantserwagens.