Nieke Roos
10 April 2014

EMS-specialist Neways heeft zijn zinnen gezet op branchegenoot BUS Elektronik uit Riesa, ten noordwesten van Dresden. Het Sonse bedrijf heeft een intentieverklaring getekend om alle aandelen over te nemen van de overkoepelende holding. De koopsom betaalt het deels uit eigen middelen, deels in nieuw uit te geven eigen aandelen.

De Bayern und Sachsen-groep (naar de herkomst van de twee oprichters) bestrijkt de hele waardeketen van ontwikkeling tot productie en logistiek. Het bedrijf heeft twee vestigingen in Duitsland (in Riesa en Erfurt) en een in Tsjechië (Decin). In totaal staan er negenhonderd mensen op de loonlijst, onder wie vijftig engineers. De auto-industrie is de belangrijkste afzetmarkt. Daarnaast komen de klanten uit de industriële elektronica, de medische technologie, de spoorwegen en de luchtvaart. De voorlopige jaarrekening meldt een omzet van 106 miljoen euro.

Volgens Neways is BUS een uitstekende aanvulling, zowel in activiteiten als in klanten. Met de overname zegt het Sonse bedrijf zijn positie in de EMS-markt aanzienlijk te versterken, in het bijzonder in Duitsland, waar het vorig jaar een productiefaciliteit in rook zag opgaan. Er is nauwelijks overlap met de activiteiten van de werkmaatschappij in Neunkirchen en met de bestaande Duitse clientèle.

Tegelijk met het overnameplan maakte Neways de resultaten bekend over het eerste kwartaal. Daarin heeft de EMS-specialist een omzet geboekt van 68,1 miljoen euro, zeven procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Onder de streep staan zwarte cijfers, waar K1 van 2013 nog verliesgevend was. Het orderboek bevatte eind maart voor 68,5 miljoen euro aan bestellingen. Dat is evenveel als eind december maar vier miljoen meer dan twaalf maanden eerder.